Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcijski plan Vlade

Cilj u 2015.: Rezanje javne potrošnje za tri milijarde

Milanović Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
23.10.2014.
u 07:00

Pet timova - Svako povjerenstvo vodit će stručnjaci s Ekonomskog instituta i Instituta za javne financije

Vlada danas pokreće akcijski plan za drastično rezanje ukupne javne potrošnje, a očekivanja su vrlo ambiciozna – cilj je smanjiti proračunsku potrošnju već iduće godine za barem tri milijarde kuna.

Dubinska analiza rashoda državnog proračuna zahvatit će pet područja – rashode za zaposlene, subvencije, zdravstveni sustav, porezne rashode te poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima.

Rezanja barem 10 posto

Svako područje snimat će posebna povjerenstva na čelu kojih će biti stručnjaci iz Ekonomskog instituta Zagreb i Instituta za javne financije. Osim detaljne analize svih troškova, povjerenstva će do 1. veljače 2015. Vladi morat predložiti i konkretne mjere za smanjenje javne potrošnje. Politički cilj koji je premijer Zoran Milanović postavio svim povjerenstvima jest rezanje potrošnje u svakoj od pet kategorija za najmanje deset posto godišnje. Kako se godišnje na rashode za zaposlene troši 21,5 milijarda kuna, lako je izračunati da će stručnjaci morati Vladi predložiti mjere koje će već iduće godine troškove za zaposlene smanjiti za više od dvije milijarde kuna. Neće se analizirati samo plaće nego i sredstva koja se isplaćuju za prekovremeni rad, za nagrade, regrese, otpremnine... Rashodi za zaposlene u zdravstvenom sustavu, kao i rashodi HZZO-a, troškovi primarne i bolničke zdravstvene zaštite analizirat će se povjerenstvo za zdravstvo.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada velika očekivanja ima i od povjerenstva koje će se baviti subvencijama jer očekuje konkretna rješenja kako ukupne troškove subvencija koji ove godine iznose šest milijardi kuna smanjiti u 2015. godini za najmanje 600 milijuna kuna. Analizom će biti obuhvaćene subvencije svih ministarstava osim Ministarstva poljoprivrede. Razlog je to što se subvencije poljoprivrednicima znatnim dijelom financiraju iz fondova Europske unije te zbog toga što udio sredstava iz EU u ukupnom financiranju subvencija u poljoprivredi iz godine u godinu raste.

Preporuke do 1. veljače

Radna grupa koja će dubinski snimati poslovanje raznih agencija, zavoda i fondova koji su korisnici državnog proračuna snimat će i poslovanje regulatornih agencija koje nisu proračunski korisnici. Peta radna grupa bavit će se analizom poreznih rashoda, odnosno propitkivat će sve porezne olakšice i izuzeća od plaćanja poreza.

Nakon što stručnjaci s Ekonomskog instituta i Instituta za javne financije Vladi do 1. veljače pošalju rezultate analiza i svoje preporuke za smanjenje državne potrošnje, Vlada će donijeti i konkretne mjere.

>>Lalovac: Račun HZZO-a neka vodi Hrvatska narodna banka

>>Pusić: Sigurne su samo plaće i mirovine

>>Režu investicije da bi imali novca za plaće

Komentara 13

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
08:09 23.10.2014.

...hoće li se ministar zdravlja pridružiti gradonačelniku... kažu da je u hzzo bez natječaja zaposlio neutvrđen broj radnika... te da je nekima od njih i sebi... o javnom trošku.... također bez natječaja... platio više školovanja... te nekoliko privatnih putovanja...

CE
cenzura
08:46 23.10.2014.

Čitam ovo i ne mogu vjerovati šta i kako ovi nesposobni likovi rade! Ulaskom u zadnju godinu mandata oni tek sada vrše "dubinske" analize stanja i planove ušteda. Pa za Boga miloga, šta su radili protekle 3 godine??? Dobro, neštoo su i radili ali ne za narod već za sebe! Nakupovali si nove aute, skockali urede, proputovali svijetom zajedno s obiteljima na račun naroda, zaposlili sve rođake i frendove u držanim tvrtkama, rasprodali šta se dalo prodat, nadizali kredite.......Nema smisla dalje nabrajati!!!!

LI
list68
07:42 23.10.2014.

Ovoj bi vladi trebalo zabraniti svako donošenje odluka. Narod ih ne želi i ne vjeruje im, a sve što rade, rade na štetu naroda i Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije