Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REBALANS

Režu investicije da bi imali novca za plaće

Boris Lalovac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
15.10.2014.
u 12:05

Manjak prihoda u proračunu pokrit će veće zaduživanje od planiranog

Ministarstvo financija osigurat će 440 milijuna kuna za subvenciju prijevoza učenika i dvanaestu plaću zaposlenih u školstvu, a prosinac mogu mirno čekati i ostali u javnom sektoru jer je Vlada stava da novca za plaće, mirovine i socijalne naknade mora biti.

Rebalans idući tjedan

– Rekli smo da za te tri kategorije neće biti problema s isplatama, ali uštede tražimo na drugim stavkama. Svi će se morati nečeg odreći da bi ispunili preuzete financijske obveze – kaže potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Osim kod ministra Mornara, manjak sredstava za plaće pojavio se i u drugom velikom resoru – unutarnjih poslova, iz kojeg poručuju da još traju “pregovori o rebalansu proračuna i finaliziranje konačnog dogovora o osiguranju sredstava za izdatke MUP-a”. Vlada je ove godine za plaće 205.000 zaposlenih u javnom sektoru, uključujući i zdravstvo, planirala oko 31 milijardu kuna, a procjenjuje se da će prekoračenje biti oko 700 milijuna kuna.

Manjak sredstava za plaće, te jednim dijelom i za mirovine, podmirit će se, navodi potpredsjednik Vlade Grčić, kresanjem izdataka za subvencije, materijalne rashode i investicije. Grčić tvrdi da će rebalans proračuna biti predstavljen idući tjedan, a tjedan dana poslije i prijedlog proračunske potrošnje u 2015. godini. Vlada ostaje pri već prije iznesenom stavu da će se planirani rashodi od 130 milijardi kuna povećati samo za 500-600 milijuna troškova poplave, dok će se ostale stavke, uključujući i minuse za plaće, preraspodjeljivati. Zbog podbačaja na prihodnoj strani, deficit se, međutim, neće zadržati u planiranim okvirima, što znači da će Hrvatska već u prvoj godini Procedure prekomjernog deficita Bruxellesu priznati neuspjeh u realiziranju preporučenih vrijednosti.

– Ne možemo iz vlastite kože – komentirao je Grčić.

Tako je govorio i Dončić

Uži kabinet Vlade još nije raspravljao o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice, ali se priprema zajednički sastanak na kojem će biti premijer, potpredsjednici i dva Vladina ministra usko zainteresirana za tu temu – Lalovac i Varga. Ministar zdravlja kaže da, dok je on ministar, neće potpisati promjenu zakona kojom bi se odgodio izlazak iz riznice, no do prije mjesec dana slično je o monetizaciji autocesta i svojoj ministarskoj poziciji govorio i Hajdaš Dončić.

Komentara 12

TB
Toni broo
12:40 15.10.2014.

Ova vlada je sramota! Nakon tri godine vladanja ovih kukurikavaca, stanje u državi je još gore i čeka nas još jedna godina agonije s ovim sdp-ovcima.

TH
than
13:33 15.10.2014.

Ma nema se vise sto o njima napisati. Nisu napravili nikakve reforme, vec su samo nastavili gdje su bivsi stali. Uhljebljivanje, kadroviranje, odnosno negativna selekecija, te povecanje nameta (vec smo i zaboravili onaj na mobitele, pa oni certifikati energetski, pa...), izmisljanje agencija i parafiskalnih nameta... Od toga nema rasta, niti zaokreta u ekonomskoj politici. Stoga i raste broj umirovljenika, jer visak salju u mirovinu da uljepsavaju statistiku tzv. nezaposlenih, pada broj zaposlenih, jer posla nema, raste broj onih za 1600 kuna kojima je takodjer jedina svrha da uljepsavaju statistiku nezaposlenih. Samo ubrzavamo propast. Sada ce autoceste. Jos ostale sume i vode, a onda...

Avatar Oneill
Oneill
13:21 15.10.2014.

Pisite sto god zelite sve je legitimno ali razmislite jeli se ovo moze jos zvati Drzava koja nije u stanju ni za blace fa zaradi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije