Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Božo Petrov: HDZ je pristao na manji broj županija i općina

Naslovnica 29.10.
Foto: VL
29.10.2016.
u 00:03

'Pristavši na rezanje proračuna, HDZ je pristao na manji broj županija i općina'

Božo Petrov predsjednik je Hrvatskog sabora, najmlađi u povijesti. Izgleda da čelniku Mosta nova funkcija godi.

U medijima je često, rado daje izjave. Ne skriva da puno očekuje od suradnje s Plenkovićevim HDZ-om i kako vjeruje da bi ova Vlada mogla biti uspješna.

HDZ je najavio jačanje županija, Kovačić smanjivanje njihova broja. Kako ćete riješiti taj prijepor?

Što se tiče reforme lokalne i regionalne samouprave, obavljena je analiza, čeka se još jedan dio za županije. Mi smo zbog rezultata analize među jamstva ubacili i ono ograničenje izdvajanja za plaće iz proračuna. To je osigurač da će se uistinu dogoditi prava i cjelovita reforma regionalne samouprave. Danas imate da ih 30% koristi iznad 20% potrošnje na plaće iz prihoda lokalne samouprave. Kada to svedete na 15% i povežete s izglasavanjem proračuna, oni koji to ne naprave idu na izbore. To će stupiti na snagu 1. siječnja 2018. Time smo dali razdoblje prilagodbe i pripreme i dali smo vrijeme u kojem se može usuglasiti reforma lokalne samouprave s partnerima. Nadamo se da ćemo usuglasiti cijeli paket. Ako se ne usuglasimo, onda ide ovo, a zbog toga će se automatski događati reforma jer se one općine koje troše više neće moći financirati.

Mislite li da će HDZ pristati na odluku koja će izazvati negodovanje njihovih ljudi na terenu?

Već su pristali tijekom pregovora čim su pristali na smanjenje izdvajanja. Osim toga, zna se da moramo ići u reformu. Bilo bi idealno sve varijable staviti na stol, donijeti kvalitetnu i cjelovitu reformu, a da je ova odluka samo uvod.

>>Cijeli veliki intervju sa Božom Petrovom pročitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>500 milijuna dolara opreme dali su Amerikanci HV-u

>>HND traži istragu zbog pokušaja ubojstva Lekovića

>>Porezna reforma: Odgovori na 12 ključnih pitanja

>>Škegro: TV pretplatu treba ukinuti, ja prije 15 godina nisam stigao

>>Balašević: Bili smo nespojivi, pa neka i propadne svatko na svoj način

Foto: VLm

Komentara 9

DU
Deleted user
21:14 28.10.2016.

Koliko mi je poznato stav HDZ-a je da se neće smanjivati broj županija. Ali, sve je moguće, već smo se navikli da se jedno govori a drugo radi.

PO
portugisac
22:19 28.10.2016.

Razumljivo mi je smanjivati i sjedinjavati općine ali ukidati neke županije je opasno po opstanak Hrvatske. Već sada imamo pojave iridente u Istri a šta me ne bi čudilo da se onda i proširi jer će se ustvari dobiti čiste regije.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
03:13 29.10.2016.

slabiti i destabilizirati hrvatsku vlast i drzavu kako bi lakse vladali tajkuni, to je zadatak Petrova i cuprije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije