Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Biskupi: Ne odustajemo od poruka pred izbore, to je odgoj vjernika

Naslovnica
Foto: VL
1/2
02.09.2016.
u 00:02

Kad bi bilo koja stranka imala u programu nešto što je protiv kršćanskog morala ili doktrine, mi bismo to morali reći...

Je li ovo posljednja biskupska poruka pred neke izbore u Hrvatskoj ili hrvatski episkopat neće odustati od slanja svojih posebnih pisama u predizborno vrijeme, pitanje je koje se otvorilo nakon stava biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića, koji je rekao kako biskupi ako pišu poruku za izbore ne mogu ne spomenuti bitna načela o kojima vjernici trebaju voditi računa, a ona nisu ni lijeva ni desna te nadilaze politiku i politička nadmetanja, pa Crkva o njima ne može šutjeti. Međutim, iako biskupi govore načelno, u konkretnim prilikama ta načela, kaže biskup Uzinić, ipak mogu biti interpretirana kao lijeva ili desna, pa je to razlog zbog kojega on drži da više nije potrebno pisati poruke za izbore.

Usprkos tome, naši sugovornici iz crkvenog vrha misle da bi poruke i dalje trebalo slati pred izbore, ali ne kako bi se utjecalo na vjernike i njihove stavove, nego upravo kako bi se naglasila kršćanska načela i na taj način pridonijelo demokratizaciji društva.

– S obzirom na razinu političke kulture u Hrvatskoj, mislim da je potrebno da biskupi pišu svoje poruke pred izbore, jer treba odgajati vjernike za društveni angažman. Cilj poruka je da pozivaju na izlazak na izbore, a to će još dugo trebati ponavljati u hrvatskom društvu – rekao nam je glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, dodajući kako biskupske poruke ne zauzimaju stajalište za ili protiv neke stranke, no mogu biti orijentir pri odlučivanju, ali ne mogu presudno utjecati na to kojoj stranci dati glas.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće priče:

>>5822 birača u Hrvatskoj promijenila nacionalnost

>>Anno domini: Umirovljena časnica i Gotovinin ratnik u povijesnom spektaklu

>>Bandić grabi iz blagajne, a to će Zagrepčani skupo platiti

>>Akcija '20 minuta': Liječnici ispraznili čekaonice

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 60

SI
siskic
22:07 01.09.2016.

Biskupi, zato vam i jesu crkve poluprazne dok vi držite političke govore sa oltara. Vi ne živite svoje poslanje, niti se držite uputa pape franje. Vama je bliska kradoljubna bratija, lopovi, kojekakvi gulanferi, krkani, kriminalci, što vama pune kesu. Pa gdije vam je moral?. Zato vam se u crkvi jedva 1/3 vjernika vjenčava. U šta ste se vi to pretvorili u političare, trgovce, menađžere. Vi od objesti više ne znate šta radite. Živite u odajama kao kraljevi, vozite skupocijene limuzine, konzumirate najzgodnije žene, a narodu propovjedate skromnost i trpljenje. fuj.

TH
than
23:03 01.09.2016.

Odgoj vjernika je slanje poruka pred izbore ?!?!? Pa to mi izgleda kao da oni misle da su vjernici neinteligentni (ne zelim uvrijediti nikoga) pa im oni govore sto i kako.

ST
strsljen2013
22:55 01.09.2016.

Također u jeku krize dok ste davali uputstva kako glasati, štedjeti, pomagati..... Pomogli ste sa preko trideset milijuna napraviti ordinarijat koji ste ukrašavali s dragim i poludragim kamenjem dok je narod sve više kopao po kontejnerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije