Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR OBRAZOVANJA

Barišić reagirao na odluku Odbora: 'Neetična zloporaba u svrhu političkih obračuna'

Pavo Barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
10.01.2017.
u 14:14

"U pravnoj je državi načelo res judicata jamstvo pravne sigurnosti, ne može se ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesen pravorijek", kazao je Barišić.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić priopćio je u utorak kako je prijava koju su protiv njega 2011. podnijela četvorica znanstvenika zbog navodnog plagiranja pravodobno riješena, ocijenivši kako njezino "neosnovano naknadno" stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju predstavlja neetičnu zloporabu toga tijela u svrhu političkih obračuna.

"U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za 'naknadno' stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena", ističe Barišić u priopćenju.

Navedenu prijavu nadležna su etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu još prije šest godina odbacila kao neosnovanu, uz nedvojbeni zaključak mjerodavnih etičkih tijela kako se ne radi o "plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima". Napominje kako, nažalost, pojedini mediji i novinari pokušavaju nametnuti dojam da se predmet tek sada rješava.

"Nakon što je prijava odbačena, a tiskarski propust u drugom izdanju mojega teksta otklonjen već 2010., dakle prije nego što je i prijavljen, Odbor za etiku posegnuo je 'naknadno' nakon mojega imenovanja za ministra znanosti i obrazovanja za prijavom za već 'presuđenu stvar'. U pravnoj je državi načelo 'res judicata' jamstvo pravne sigurnosti, ne može se ponavljati suđenje za ono o čemu je već donesen pravorijek", kazao je nadalje Barišić ocijenivši kako je time bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno, zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune.

"U svojemu djelovanju kao ministar znanosti i obrazovanja zalažem se za uvažavanje različitosti i pluralizam mišljenja te uključivanje svih segmenata društva u demokratsku raspravu o relevantnim pitanjima. Na ovoj odgovornoj dužnosti poštovat ću i uvažavati različite stavove temeljene na činjenicama i u tome me ništa ne će pokolebati", poručio je ministar.

>> Pročitajte odluku Odbora koji je utvrdio da je Barišić plagirao američkog filozofa

>> Vrdoljak traži neopozivu ostavku Barišića: 'Potvrđeno je da je plagijator, svjesno je i izravno lagao'

Komentara 23

AR
aristip
14:41 10.01.2017.

Barišiću, ako je prvi tvoju smjenu tražio Ivan Vrdoljak onda si sigurno ti u pravu i nemoj odustati. Kada ministar, koji u HEP uhljebi sestru svoje nove žene, to naziva "donošenjem odluka" e pa ja vjerujem i crnom vragu ako protiv njega govori takav pokvarenjak.

KL
kliker24
14:43 10.01.2017.

Kada priznati SKH akademik Silobrčić prokazuje , onda znajte da je laž , podjsećam ga samo na Imunološki zavod .., tko je tamo plagirao ?

GO
goran31
14:58 10.01.2017.

Zašto mi brišete komentare, zašto kada netko napiše smisleni i argumentirani komentar s desne strane, odmah ide brisanje, a spam i mržnju sdp komentatora dozvoljavate? Ponavljam, smiješno je, ali i tragično, da Vlatko Silobrčić, diskreditirani političar i dokazani lažljivac, presuđuje ministru druge stranke te da glavni mediji to prenose kao relevantnu vijest, bez da zagrebu ispod površine i ponude javnosti punu istinu. Taj Silobrčić da živimo u normalnoj državi je odavno trebao završiti u Remetincu zbog kriminala u imunološkom zavodu, ali kao i uvijek idološki obojeni uskok štiti ljevičare. Tzv. ljevičari u Hrvatskoj vole etiketirati, obilježavati, ismijavati, optuživati i osuđivati svoje političke protivnike. To je njihova taktika koju koriste desetljećima, ali koja im ne prolazi na izborima jer je većina Hrvata pročitala njihove komunističke metode obračuna. Nažalost tzv. ljevica ima kontrolu nad svim medijima i institucijama te prodaju preko njih svoju propagandu i istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije