Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Heroj ulice

Na Fejsu podsjeća svaki dan ‘zakaj volimo Zagreb’

brnčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
28.06.2015.
u 09:00

Osim što vodi grupu, autor je “Purgerskoga rječnika”, a njegovim pisanjem na blogu ploča psu Plutu stavljena je i na istaknuto mjesto u Bogovićevu

Gotovo 30.000 članova.

Više od pet godina postojanja. Tako se ukratko mogu sažeti najznačajnije brojke koje se vežu uz Facebook grupu “Zakaj volim Zagreb”.

Sada već poznatu i popularnu grupu osnovao je 1. siječnja 2010. godine mladić koji danas više niti nije prijavljen na toj društvenoj mreži. No, od samih početaka tamo je i Ivan Brnčić, koji je grupu preuzeo ubrzo nakon osnutka i vodi je i danas. Trudi se, zajedno s još nekoliko članova, širiti i promovirati sliku Zagreba. Upravo zato Večernji list odlučio ga je istaknuti kao našeg sljedećeg “Heroja ulice”. Svakodnevno na stranici objavljuje se na stotine postova. I svi moraju biti isključivo pozitivni. Napisali su to i u pravilima grupe.

Ostati neutralan

–Ne dopuštamo ništa negativno, iako Zagreb nosi i ono loše. No za lošu stranu postoji posebna grupa, gdje se mogu objavljivati nedostaci - kazao je Ivan Brnčić te dodaje da se znaju stavljati provokativne stvari, koje se trenutačno brišu. Bitno je, reći će, u cijeloj priči ostati neutralan, a da dobro rade svoj posao govori činjenica da svakim danom rastu sve više. Dnevno su znali imati i po 400 “ulazaka” u grupu. Jedan od većih interesa pojavio se kad su u studenom prošle godine organizirali posljednju izložbu članova grupe, pa su kroz pjesme, slike i fotografije odlučili odgovoriti na pitanje “Zakaj volim Zagreb?”. Grupa je tako prerasla virtualno druženje pa članovi na redovitoj bazi organiziraju razna okupljanja.

Sklapala su se mnoga nova prijateljstva kroz grupe, no i obnavljala ona stara...

Novi projekti

– Postoje ljudi od pedesetak i više godina koji su se nedavno sreli nakon završene osnovne škole, a nalazili su se tamo i stari susjedi. Poznajem i dvoje koji su se zaljubili putem grupe i sad su već dobrano zaljubljeni - kaže Brnčić, te napominje da grupa ima i edukativnu svrhu, gdje svatko tko je njen član može naučiti nešto novo o svom gradu. Namijenjena je, naglašava Brnčić, svim ljubiteljima grada Zagreba, svima onima koji cijene, poštuju i vole Zagreb, ali i njegovu povijest, kulturu, zanimljivosti i tradiciju bez obzira na to gdje su rođeni i gdje se trenutačno nalaze. Pojedini članovi grupe djelatnici su raznih institucija, ima i mnogih s javne scene pa prilikom osmišljavanja bilo kakvog novog projekta gotovo da nemaju većih problema u organizaciji.

– Često imamo podršku Turističke zajednice grada Zagreba, surađivali smo s Muzejem grada Zagreba, Zoološkim vrtom... - nabraja Brnčić. Osim što su organizirali i nekoliko izložbi, pripremaju i nove projekte koje će Brnčić otkriti, kaže, kad za to dođe vrijeme, a nastavit će s obilježavanjem obljetnica smrti osoba značajnih za hrvatsku povijest.

– Kad smo se prisjećali bana Jelačića, okupili smo se i pred njegovim spomenikom na Trgu zapalili svijeću, na dan smrti Hermanna Bolléa otišli pogledati izložbu koja je postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt - kaže Brnčić. Osim što vodi grupu, autor je i “Purgerskog rječnika” s oko 700 riječi, na 60 stranica i s crnobijelim fotografijama Zagreba. Piše i blog Zagrebancija, o zagrebačkim ulicama, obrtima, obilježavanju bitnih datuma... U jednom je postu upozorio na zaklonjenost spomen ploče “Građevnom psu Plutu“ koju su podignuli graditelji i arhitekt Prve hrvatske štedionice. Postavljen je 1899. i bio je skriven sve do 2013., kada je post na blogu došao do gradonačelnika Bandića.

–Javio mi se suradnik gradonačelnika i rekao da se ideja o stavljanju spomenika na javno mjesto svidjela gradonačelniku pa je kopija ploče danas u Bogovićevoj - zaključio je Brnčić.

Fill out my online form.

Komentara 20

DU
Deleted user
10:01 28.06.2015.

Baš gledam, dole na slici, gradske pumpe. Ja mislim da ih je skoro i nestalo. Ja znam da je trgovcima u interesu prodati bočicu vode za dvije KN, ali ne znam kako je netko dozvolio da se pumpe maknu! Tko se uopće usudio to dirati. Svaka ta pumpa vrijedit će u budućnosti, kao naftovod jednog šejka!

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
10:14 28.06.2015.

zasto volim zagreb, pa ima manje komaraca nego u osijeku...

Avatar rothmans
rothmans
12:20 28.06.2015.

Dobri duh Zagreba postoji, jako lijepo i vrijedno pohvale, pozdrav svim zagrebackim herojima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije