Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekonomski analitičar

Željko Lovrinčević: Političari bi trebali lobirati za euro

Željko Lovrinčevič
Foto: Robert Anic/PIXSELL
03.05.2015.
u 08:19

Ova je vlada povećanjem javnog duga s oko 60 posto prije četiri godine na oko 90 posto ove, onemogućila uvođenje eura

Predsjednica je poručila da euro možemo uvesti za pet godina, no to je malo vjerojatno...

Nemoguće je jer ne ispunjavamo potrebne kriterije, od deficita do javnog duga. Hrvatska je prva na listi želja da euro uvedemo, a posljednja po uvjetima, i to ponajprije zbog javnog duga. A taj kriterij možemo ispuniti tek za 20 godina, pa prije toga ne možemo ni računati na euro.

Ipak, nije isključeno da nam se popusti? Bi li nam zbog loših pokazatelja to bilo moguće.

Ova je vlada povećanjem javnog duga s oko 60 posto prije četiri godine na oko 90 posto ove, onemogućila uvođenje eura. Postoji mogućnost da EU spusti kriterije, no to je malo vjerojatno. Ali, isto tako nije isključeno da za nas kao zemlju koja je jako eurizirana naprave izuzeće i da nam se omogući uvođenja eura, što bi trebala potvrditi svaka zemlja članica. Isto tako, nije isključeno da fiksiramo tečaj i to uvedemo u Ustav ili uvedemo paralelnu valutu euro, što bi se opet u EU trebalo potvrditi.

Bi li euro kao valuta bila poželjna, odnosno bi li se trebalo izboriti za njezino uvođenje?

Svakako bi nam euro bio poželjan kao valuta. Primjerice, u Sloveniji, koja ima euro, javni dug na sličnoj razini, a lošiji bankarski sustav, kamate su za dva postotna boda niže nego kod nas. To bi za nas značilo uštedu na kamatama od šest milijardi kuna godišnje, odnosno na rok od 20 godina, koliko nam treba za ispunjavanje kriterija, oko 120 milijardi kuna. S tom uštedom automatski bismo smanjili i deficit. Euro bi zapravo kompenzirao našu premiju rizika. Zato politika "sit and wait" ne vodi nikamo. Lobiranje za uvođenje eura zato bi trebala biti hrabra politička odluka jer to bi nas moglo izvući iz začaranog kruga.

>>Grabar-Kitarović: Vjerujem da ćemo do 2020. uvesti euro

>>Juncker: Hrvatska može biti spremna za euro najranije 2020.

Komentara 11

DA
dario2612
10:57 03.05.2015.

jel se za uvođenje eura lobira ili se ispunjavaju propisani uvjeti?

TO
tolitol
09:20 03.05.2015.

Povećanje duga od 60 na 90 posto BDP u nešto više od 3 godine? I ovo je samo dokaz da je Milanovićeva vlada prava nacionalna katastrofa, kao i dokaz medijske blokade jer se o ovome šuti. I da, treba uvesti euro. No od toga neće biti ništa. Predstoji nam zato vrlo teško razdoblje kad se na svjetskom tržištu normaliziraju kamate te je vrlo moguć bankrot države. Zbog čega? Samo zbog nesposobnosti naših političkih vrhuški da misle o bilo čemu drugome a da se to ne tiče njihovih foteljica.

DO
doktor1
14:45 03.05.2015.

Uvođenje EUR ima perspektivu i smisla kod zemalja koji imaju stabilnu ekonomiju i vanjskotrgovinski barem ravnotežu. Netko tko je naučio se zaduživati kao Hrvati uvođenje EUR bi dovelo do grčkog scenarija. Osim toga uvođenjem druge valute gubi se suverenitet. Političarima koji su sposobni dovesti zemlju u red tako da ekonomija razvija a ne da sebi osiguravaju mandate ne treba strana valuta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije