Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKAPITALIZACIJA

Vlada očajnički treba novac: Ubrzava se prodaja državnih udjela u 32 tvrtke

Badel
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
24.07.2014.
u 07:37

Otvaraju se obvezujuće ponude za Badel, a sastaje se i povjerenstvo za Imunološki zavod

U Ministarstvu gospodarstva danas se otvaraju obvezujuće ponude za dokapitalizaciju Badela 1862, a sastaje se i povjerenstvo za pronalazak strateškog partnera u Imunološkom zavodu. U Petrokemiji je prošla prva faza dokapitalizacije, u koju je uz mirovinske fondova uključena i država, a uz prodaju dionica HT-a, odlučeno je da u prodaju ide i državni udio u Končaru, a jučer i u Luci Vukovar.

Iako se tvrdilo da je odluka za prodaju Končara bila iznenadna, poznato je da je Vlada objavila plan strategije upravljanja državnom imovinom u kojem se predviđa prodaja ili dokapitalizacija 32 tvrtke, a na popisu je i Končar. Zbog povlaštenih informacija ne smije se govoriti unaprijed koje bi se tvrtke još mogle naći na popisu prodaje. Doznajemo samo da se za neke u kojima država ima udjel i planira prodaju čeka veći rast cijene dionice, a među njima je, primjerice, Podravka. Inače, na tom su popisu riječne, morske i zračne luke, Brijuni Rivijera, Pošta, APIS, Narodne novine... pa se neka od tih tvrtki može uskoro naći na dnevnom redu Vlade.

Za ACI i Luku Rijeka već je najavljena dokapitalizacija, a tvrtke koje su već krenule u privatizaciju, ali ona nije završena, poput HPB-a ili Croatije Airlinesa, proces će se uskoro nastaviti. Sljedeća lista s tvrtkama i planom privatizacije ili dokapitalizacije obnovit će se i uskladiti s EK u listopadu. Neobvezujuće ponude za Badel predalo je pet potencijalnih ulagača, a danas će biti poznato tko je nakon dubinskog snimanja odlučio predati i obvezujuću ponudu. Dubinsko snimanje u Imunološkom zavodu počet će u kolovozu, a interes je pokazalo osam tvrtki. Vladi bi najprihvatljiviji bio ulagač s dobrim znanjem i spremnim pogonima.

>>Dalekovod prikupio 60 milijuna kuna

>>Skupština Đure Đakovića donijela odluku o dokapitalizaciji društva

Komentara 12

Avatar R & I
R & I
07:54 24.07.2014.

Da, trebaju novac, za svoje bankovne racune.... Kao da su malo pokrali do sada....

DU
Deleted user
08:11 24.07.2014.

nakon ovoga idu otoci ... da bude sve kao u grčkoj!

RE
retfala
08:13 24.07.2014.

pa i većina građana očajnički treba novac,a uz to očajnički trebamo i da ova vlada ode(po mogućnosti da prave društvo sisačkoj drugarici)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije