Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupa "zelenjava"

Vezica šparoga na izmaku sezone i 40 kn

03.04.2015., Pula - Na Zelenoj trznci  zbog prestojecih blagdanskih dana  vladala velika guzva, a jedan od najprodavanijih artikala bile su divlje sparoge koje se najbolje sljublju s jajima
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
19.05.2015.
u 21:30

U Zagrebu gotovo tri puta skuplja nego u priobalju

Skupo je, no kako još nije počela sezona proljetne zelenjave s otvorenog, nekako moramo zaraditi za put od Zadra i natrag. Pa ne može se živjeti od prodaje krumpira – objašnjava jedan od prodavača na zagrebačkoj tržnici Dolac zašto su njegove šparoge ovih dana u rangu s kilogramom malo boljeg mesa – između 35 i 40 kuna, ovisno koliko je tih divljih stabljika u vezici. Skupoću objašnjava i sezonom na izmaku, iako se na tržnicama u priobalju ovakva delikatesa nudi i za samo 15-ak kuna.

– Ma skupo je i to – smije se zagrebački kumek. No da ne proda, ne bi ni tražio toliko, kaže. Ipak, priznaje kako najviše računa na chefove restorana za koje ima posebne cijene, i upola niže, ovisno o količini koju kupuju. A kako je prodaja šparoga i dalje u "sivoj" zoni i teško je dokazati jesu li ubrane na tuđim ili vlastitim livadama ili u šumama kojima gospodare Hrvatske šume, većina prodavača, doznajemo, za posjeta inspekcije zelene buntove šparoga skriva ispod štanda. Hrvatske šume, doznajemo, i dalje imaju isti cjenik za skupljanje u državnim šumama od 0,50 kuna po komadu, dok u Ministarstvu zaštite okoliša svako branje, pa i ono za prodaju na tržnicama, ako nije riječ o tvrtkama s komercijalnom djelatnosti za preradu i slično ili prodavačima koji su se "drznuli" ući u državne šume, smatraju branjem za "osobne" potrebe za koje nije potrebna ni dozvola. Iz Hrvatskih šuma pak odgovaraju kako su, prema dosad prikupljenim podacima, do jučer izdane 43 dozvole za skupljanje šparoga, uglavnom mjesečne. Koliko im je poznato, inspekcija pak nije izrekla nijednu kaznu, koja može iznositi 1000 do 7000 kuna.

>> Medvjeđim lukom, šparogama i jagodama izbacite toksine iz tijela

>> Šparoge uranile i tri tjedna, voćari strepe od proljetnih mrazova

Komentara 2

BA
basilije
14:26 20.05.2015.

odem jučer u dionu pored kuće i ono sparušena zelena salata dvajs kuna, ak me nije šlag strefil

TH
than
02:04 21.05.2015.

Tko zeli neka plati. Svaka roba vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti. Tako i sparoge, tako i stanovi, tako i obican list papira. Ako ih ne prodaju, spustiti ce cijenu.... Ili ih baciti. A ministarstvo moze pjevati ionako borbene. Zato i nisu izrekli kazne. Da su na terenu, mozda bi mogli i odgonetnuti jesu iz drzavne ili privatne. Ali lijepo sjediti u Zagrebu i igrati pasijans.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije