Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi album Dunje Knebl i grupe Kololira

Suradnja etnoprvakinje Dunje Knebl i grupe Kololira je puni pogodak

Dunja Knebl i grupa Kololira
Davor Višnjić / Pixsell
30.11.2015.
u 13:52

Dunja Knebl i grupa Kololira predstavili novi album u MM dvorani SC-a

        U ugodnoj MM dvorani zagrebačkog Studentskog centra (u kojoj je svojedobno gostovala i literarna nobelovka Herta Müller) jedna od predvodnica hrvatske etnoscene Dunja Knebl uz grupu Kololira predstavila je novi album “I Mara i cvetje”.Dunja i Kololira već su objavili album “Tamo doli” koji je naišao na odlične odjeke i kod inozemnih urednika i kritičara, pa je lani s pravom uvršten na ljestvicu najboljih world music albuma “World Music Charts Europe”.I koncertna promocija novog albuma (izdavač Kopito Records) dokazala je da je suradnja Dunje Knebl, ovaj put u ulozi vokalistice silno rastezljiva glasa, s dečkima iz Kololire puni pogodak.

Kao prvo, veliki je dobitak kada se hrvatska tradicijska baština (u Dunjinu slučaju mahom kajkavske provenijencije) izvodi i uz pomoć iznimno ugođajnog i donekle egzotičnog instrumenta kao što je to kololira (iliti na engleskom hurdy gurdy) koju suvereno svira svestrani Martin Turšić. Treba pohvaliti i nepretenciozne, ali uhu ugodne i znalačke aranžmane koje potpisuje Danijel Maoduš, ovdje u ulozi gitarista i vokala.Zahvaljujući tim aranžmanima, manje poznate pjesme hrvatske baštine dobile su novo, atraktivno glazbeno ruho koje afirmira i njihove tekstualne poruke, ali i pokazuje iznimne glazbene mogućnosti.

Veliki pljesak zaslužio je i odličan, maksimalno ekspresivan vokal Hrvoja Bana (vrhunska interpretacija pjesme “Šest let mi je minulo”), inače i svirača harmonike i frulica. Riječ je o pjevaču od kojeg hrvatska etnoscena doista može puno očekivati.Treba istaknuti i violinista Hrvoja Sudara, ali i Hrvoja Nikšića koji je snimio i producirao album koji ljubitelji etnoglazbe doista moraju nabaviti, a bilo bi odlično kada bi ga u svoj vidokrug uvrstili i urednici na radijskim programima zainteresirani za hrvatsku tradicijsku glazbu. Kojoj “I Mara i cvetje” služi na čast.    

Na koncertnom predstavljanju albuma sudjelovali su i Snadra Vojniković na bugariji i Mario Bandić na perkusijama.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije