Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
in memoriam

Stanko Selak bio je naš - 'muzičar muzičara'

stanko selak
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
04.03.2015.
u 14:06

Nije bilo toga, od Ive Robića ili Miše Kovača do Lovre matačića, Zubina Mehte ili Johna Cagea, tko nije želio da mu Stanko svira

Danas, u srijedu 4. ožujka, deset minuta iza podneva mirogojskim je Krematorijem odjeknuo zvuk trube kao glazba ispraćaja i rastanka s trubačkom legendom Stankom Selakom koji je preminuo 27. veljače u Zagrebu u 87. godini života.

U prigodi dodjele Porina za životno djelo Stanku Selaku 2013. godine, njegovu je karijeru i život u glazbi Siniša Škarica dojmljivo sažeo u ove rečenice: "Širokog raspona interesa, od zabavne glazbe, za koju će reći da je zapravo bila na početku, preko fascinacije jazzom i otkrića trube što će se potom kroz klasičnu naobrazbu pretvoriti u konačni medij njegova izražavanja, instrument njegove životne erudicije, postat će, ono što bi Amerikanci nazvali, musician's musician - muzičar muzičara.

On nije toliko poznat među širokom publikom kao što je to bio njegov učenik, danas nažalost pokojni, Marijan Domić, ili recimo, bez sumnje inferiorniji, svojedobno svjetski popularan  Herb Alpert, ali nije bilo toga, od Ive Robića ili Miše Kovača do Lovre Matačića, Zubina Mehte ili Johna Cagea, tko nije želio da mu Stanko svira sa svojom "zlatnom trubljom". Mladić s trubom, od kultnog filma s Kirkom Douglasom koji je probudio mladalačke sokove prvih poslijeratnih generacija za ljepotom i slavom, presvući će se, pomalo nalik na elegantnu holivudsku zvijezdu Errola Flynna, u džentlemena s trubom."

Od solista svih naših velikih orkestara, izvođača brojnih djela hrvatskih skladatelja i dragocjenog pedagoga, kulturna će se javnost 11. ožujka oprostiti i na komemoraciji koja će se održati u 11.15 sati na Muzičkoj akademiji.

>> Laureati dirigent Vladimir Kranjčević i trubač Stanko Selak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije