Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekskluzivno

Dindo: Počeo sam dirigirajući špagetima

Endrico Dindo
Dalibor Urukalović/PIXSELL
19.09.2014.
u 16:29

“Najviše sam o dirigiranju naučio svirajući 11 godina u milanskoj Scali”

        Glazbena proizvodnja HRT-a jučer je spektakularno najavila novu sezonu. Ispred Mimare svirao je Jazz orkestar, u dvorani na katu Tamburaški, a u predvorju je pjevao Zbor. Simfonijski orkestar HRT-a nije svirao, ali su se brojni njegovi članovi iz publike oglasili ovacijama kada je objavljeno da nakon tri godine ponovno imaju šefa-dirigenta i da je to Enrico Dindo. Tako su potvrdili rezultate glasanja u kojem je čak 95 posto glazbenika orkestra, između ponuđenih sedam imena, zaokružilo upravo glasovitog talijanskog violončelista.

Ljubav je pala na prvi pogled, na prvom zajedničkom koncertu održanom u veljači ove godine. Simfoničari ne samo da su sjajno svirali nego su se svirajući čak počeli i smiješiti. To uživanje u glazbi i maestro Dindo navodi kao jedan od glavnih razloga što je pored svih svojih međunarodnih obaveza nakon duljeg razmišljanja ipak prihvatio i novi posao u Zagrebu. Imenovanje je do same objave u Mimari ostalo tajna koju smo i mi čuvali nakon što nam je maestro Dindo već prethodne večeri dao prvi intervju o svom novom angažmanu.

– S orkestrom mi je od prvog trenutka bilo ugodno, a posebne emocije uz Zagreb me vežu i zbog mog velikog učitelja Antonija Janigra, Često je spominjao Zagreb, a ponekad bi sa suprugom i razgovarao na hrvatskom, valjda kada nisu htjeli da ih mi studenti razumijemo – sjeća se Dindo studentskih dana u Torinu i Salzburgu.

Premda bez violončela ne može zamisliti svoj život, prisjetio se kako je već kao mali dječak volio dirigirati držeći u ruci špagete.

– Naravno, prije kuhanja – dodaje uz smijeh. Na pitanje o dirigentskoj školi koju je prošao odgovara:

– Imao sam sreću jedanaest godina svirati u orkestru Scale, tada pod vodstvom Riccarda Mutija. To je bila najbolja škola u kojoj sam naučio kako, kada i zašto radi, ili ne radi ta posebna veza između dirigenta i orkestra i kako, na primjer, Giulini u istom stavku postgine jednu, a Sinopoli drugu vrstu zvuka različite boje. Maestro Dindo osvaja jednostavnošću. Ne obećava čuda, ne koristi mnogim drugim dirigentima tako drage riječi “misija” i “vizija”. Utoliko njegov program još više obećava:

– Želim zadržati osmijeh na licima glazbenika, želim s njima dijeliti radost i emocije i želim da svaku večer odlazimo na spavanje kao bolji glazbenici i bolji ljudi.     

>> Enrico Dindo novi je šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije

>> Svira slavni talijanski violončelist Enrico Dindo

Komentara 1

AL
Alkana
09:59 20.09.2014.

Bravo, bravo!!! Odličan izbor! Nadam se da uskoro više neće biti praznih stolica u gledalištu. Samo me zanima gdje je taj novi vizualni identitet sinfonijskog orkestra... Nije valjda onih neekoliko sivih škrabotina???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije