Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
harfistički festival

Anđeoski instrument za prave vitezove glazbe

Isabelle Moretti, harpiste, est professeur au Conservatoire National Suprieur de Musique et de la Danse de Paris, a galement remport en 1996 la victoire de la musique classique  nouveau talent . .Elle est l'une des figures les plus sduisantes de la harpe
Foto: Reuters/PIXSELL
28.04.2015.
u 11:05

Za glazbu treba vremena i to mi je sve teže objasniti mojim studentima koji odrastaju u društvu u kojem sve mora biti odmah

– Svakog se dana pitam zašto sviram taj ludi instrument koji je tako teško i skupo nositi sa sobom po svijetu – rekla nam prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru iz Pariza glasovita harfistica i profesorica Pariškog konzervatorija Isabelle Moretti, ponudivši odmah i nekoliko odgovora:

– To je anđeoski instrument, ponekad i demonsko-anđeoski, a uz to obožavam fizički dodir i osjećaje koje u meni harfa izaziva. Zato prihvaćam sve teškoće koje uz to idu. Isabelle Moretti večeras, 28. travnja, nastupa u Hrvatskom glazbenom zavodu uz Zagrebačke soliste u okviru Zagrebačkog harfističkog festivala čije je treće izdanje u nedjelju otvorila njezina kolegica s moskovskog Konzervatorija Čajkovski Irina Pašinskaja. Isabelle Moretti s radošću dolazi na ovaj festival i u znak podrške organizatorima:

– U današnjem svijetu u kojem su kultura i umjetnost sve rjeđe prioriteti vrlo je hrabro i plemenito organizirati ovakav festival posvećen upravo harfi. Ti su ljudi poput vitezova. Za glazbu, a osobito onu na harfi, treba vremena i to mi je sve teže objasniti mojim studentima koji odrastaju u društvu u kojem sve mora biti brzo i odmah – govori glazbenica s misionarskom strašću. Na koncertu s početkom u 20 sati, koji će Zagrebački solisti početi glazbom Carla Philippa Emanuela Bacha, a završiti s Četiri godišnja doba Astora Piazzole, Isabelle Moretti će biti solistica u Concertinu za harfu i orkestar engleskog harfista i skladatelja Eliasa Parisha Alvarsa te u skladbi "Sakralni i profani ples" za harfu i gudače Claudea Debussyja. Uz potporu francuske tvornice harfi Camac u okviru festivala održava se i međunarodno harfističko natjecanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije