Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hram Shaolin

Nekoć ratnici danas se regrutiraju za specijalce i zaštitare

Shaolin
Foto: Renata Rašović
1/3
26.06.2015.
u 08:03

Samo jednu od 44 škole shaolin kung fua u pokrajini Henan upisalo je čak 15.000 učenika

Prava vještina borbe ne leži u tome da protivniku nanesemo što brutalnije posljedice. Prava vještina dolazi sa smirivanjem uma, obuzdavanjem emocija, disciplinom tijela i njegovih pokreta. Ratnik može biti toliko jak i brz da postane nepobjediv za druge, ali ako ne vidi neprijatelja u sebi samom, već je izgubio najveću bitku svog života... I zaista, ima tome koji dan otkako je jedan od redovnika u hramu Shaolin zorno demonstrirao stečeno znanje smirivanja uma i obuzdavanja emocija. Uporno i dosadno fotografiranje iz neposredne blizine nije ga omelo ni trenutka otkako se povukao na jutarnju meditaciju u krošnju stoljetne platane. Tek je u jednom trenutku mirno i polako sklopio oči – valjda da ne vidi ljubopitljivu pridošlicu.

Hongkonški akcijski

No, u hramu Shaolin, jednom od najvećih duhovnih centara velike Kine, smještenom na vrhu planine SongShan u pokrajini Henan na kineskom istoku, odavno se susreću s došljacima iz zapadne civilizacije. U više od 1500 godina tradicije ovog hrama, posljednjih stotinu bilo je najburnije, osobito otkako je 80-ih na filmska platna diljem svijeta stigao “Shaolin Temple”, možda i najpoznatiji od ranih radova iz radionice “hongkonških akcijskih”. Istoimeni hram koji se prostire na 30 tisuća četvornih metara tada je širom otvorio svoja vrata, postao brend, rekli bismo. No, neke odaje i danas su čvrsto zatvorene za javnost, poput dvorane “Tisuću bogova”. Na kamenom popločanom podu, kažu oni koji su imali priliku ući, vide se ulegnuća u pravilnim razmacima, koja su nastala kao posljedica treninga monaha. Ova prostorija novijih je dana proglašena spomenikom, a ulaz je zabranjen.

Hram Shaolin kolijevka je jedinstvene filozofije koja spaja zen budističko učenje i borilačke vještine. Dok tako šetamo popločanom stazom između zadivljujućih mahom crvenih građevina, vodič Gao Yang tumači prapočetke koje valja zahvaliti Bodhidharmi, indijskom redovniku koji je u 5. stoljeću u Shaolin donio zen budizam.

– Vjerovao je da čovjek može doživjeti duhovno oslobođenje ako duže vrijeme sjedi i meditira, oslobođen od svih svjetovnih misli. Međutim, ubrzo je Bodhidharma uočio da dugotrajno sjedenje loše utječe na zdravlje monaha: cirkulacija im se usporava, tijelo im slabi pa postaju podložniji bolestima. Stoga je odabrao pokrete tijela koji su monasima vratili tjelesnu snagu i izdržljivost. Usavršavanjem tih pokreta nastao je shaolin boks i ostale borilačke vještine – objašnjava Gao Yang. Njihovi pokreti bili su oštri i iznenadni, kao tigar koji napada svoju žrtvu ili orao koji se obrušio na svoj plijen. Kretali se naprijed ili natrag, njihovi koraci bili su precizni i balansirani. Ako su stajali u mjestu, noge su im poput betonskih stupova duboko zabijene u zemlju... A tako je i danas. Desetak minuta vožnje od hrama Shaolin, u Dengfengu, nalazi se prva od ukupno 44 škole koje podučavaju shaolin kung fu. Pohađa je čak 15 tisuća učenika svih dobi: ova škola nudi trogodišnje obrazovanje, a moguće je pohađati je i u obliku ljetnog seminara. No, za takvu vrstu naukovanja zainteresirani su većinom stranci, avanturisti i zaljubljenici u borilačke vještine. Kinezi pak ovakvu školu smatraju iznimno ozbiljnom.

– Što rade nakon diplome? Većina odlazi u vojsku i policiju, mahom u specijalne jedinice, dio naših učenika odluči se za posao zaštitara, a neki ostaju u školi kao učitelji. Samo najbolji od njih dobit će zvanje majstora borilačkih vještina u hramu Shaolin, za tu titulu valja trenirati i 15 godina – tumači Xiao hui Wang, direktorica u školi za redovnike ratnike, drugoj po veličini u pokrajini Henan.

Vremena se mijenjaju

Potom opisuje jedan običan dan polaznika škole Shaolin kung fua. Ustaju u 5.30 sati, nakon doručka čekaju ih tri sata treninga, odmaraju se nakon ručka, a u poslijepodnevnim satima slušaju satove povijesti, engleskog, matematike i drugih predmeta, poput ostalih kineskih škola. Navečer opet treniraju, a svjetla se gase u 21.30 sati. Kineskog polaznika školarina će koštati 16 tisuća juana godišnje, dok će stranca samo mjesec dana stajati 8000 juana (otprilike koliko i kuna). Treniraju li prema drevnim metodama iz hrama Shaolin?

– Učimo od starih vremena, ali vremena se mijenjaju – kratko kaže direktorica.

Svoj nauk upravo su toga dana demonstrirali u velikoj dvorani. Njih 20-ak na pozornici simuliraju bitku, ispuštaju glasne zvukove, mašu kopljima, lete zrakom. Prizor kad jedan od ratnika “levitira” u zraku oslonjen na tri koplja oduzima dah. Kao i onaj kad se cigla rasprsne od samo jednog kratkog i preciznog udarca rukom. A ruka, kao i svaka njena koščica, pritom ostane neslomljena, kao i duh hrama Shaolin i njegovih ratnika za 21. stoljeće.

>> Svećenici demonstriraju drevne vještine kineskog kung fua

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije