Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'molekula zadovoljstva'

Crni tartuf ima iste tvari kao i marihuana te mlijeko dojilja

Tartufar Tomislav Vujić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
22.01.2015.
u 11:59

Očekuje se da će ovo otkriće povećati interes za tartufe, ali i njihovu cijenu

Ili ih obožavaju ili ih preziru, nekima mirišu, drugima zaudaraju, jedni ih zovu gljivama, drugi pak gomoljima...

Kako bilo, tartufi malo koga ostavljaju ravnodušnim. Tajna je u mirisu, a da nije njega – budimo objektivni, teško ga je opisati – neugledan gomolj nitko ne bi ni primijetio, a kamoli ga uvrstio među najblistavije zvijezda gastronomije.

No, najnovije istraživanja tartufa, točnije crnog tartufa, provedeno u Italiji, potvrđuju njegova afrodizijačka svojstva te ga povezuju s marihuanom.

Naime, crni tartuf, koji je kod nas najrašireniji u Istri, a ima ga i u Moslavini te Slavoniji, sadrži molekulu užitka iz roda kanabinoida, srodnu psihoaktivnoj tvari kakva je izdvojena i iz kanabisa, poznatiju kao “molekula zadovoljstva”.

Ovakve rezultate pokazala je studija talijanskih znanstvenika provedena na biomedicinskom sveučilištu u Rimu u suradnji s Institutom za botaniku, mikologiju i genetiku Sveučilištu u L’Aquili. Tvar koja je privukla pažnju znanstvenika jest – anandamid.

Odgovorni za sreću

Proučavajući njegove učinke ustanovili su da sadrži aktivnu tvar koja podiže i popravlja raspoloženje te djeluje na osjećaj ugode. Anandamid se u prirodnom obliku nalazi u mozgu životinja i odgovoran je za pokretanje kemijskih procesa koji rezultiraju osjećajem blagotvornosti.

Anandamid je pronađen i u majčinom mlijeku i upravo on budi poriv novorođenčeta da sisa. Znanstvenici su, istražujući tartufe, zaključili da su strukturirani tako da njihov mirisi privlači životinje, posebno one oštrog njuha, svinje i pse koji iskopavajući i rasipajući te žvačući pomažu da se spore tartufa šire.

Tartufi su nesumnjivo gastronomski dragulji.

Status zvijezde među gljivama stekli su ponajprije svojim jedinstvenim okusom, rijetkošću, specifičnim i zahtjevnim načinom skupljanja te svojstvima koja im pripisuju. Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a crni tartufi posebno su cijenjeni u Francuskoj i traženi među kulinarskim znalcima.

Italija je na nogama, a otkriće o povezanosti tartufa s marihuanom te srodnim reakcijama bit će, najavljeno je, predstavljeno na svjetskoj izložbi Expo 2015. u Milanu koja će se održati idućih mjeseci.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na svijet gastronomije, a može se očekivati da će ionako velik interes za tartufe dodatno porasti, baš kao i njihova cijena. Uporabu tartufa do razine umjetnost kod nas su razvili u Istri, točnije njezinoj unutrašnjosti i okolici Motovuna jer mu je tamošnja šuma uz obale rijeke Mirne prirodno stanište.

Iz te regije dolaze i najzanimljiviji recepti u kojima se koriste tartufi, a najčešće je riječ o neodoljivim kombinacijama s raznim vrstama tjestenina i umaka.

No, najveći kuhari svijeta tartufe koriste i u desertima, u kombinaciji s medom ili čokoladom.

Opojniji je crni - jeftiniji

Što se to krije u plodnoj nizini rijeke Mirne i Motovunske šume da se ondje svake godine izvlače kapitalni primjerci tartufa, još nitko nije istražio. Marko Puh iz tvrtke za lov i preradu tartufa “Natura tartufi” iz Srnegle kraj Buzeta iznenađen je viješću iz Italije, no vidi i poveznicu.

– Poznato je da se tartuf koristi u nekim SPA tretmanima jer blagotvorno djeluje na kožu, a to se zapravo može povezati uz ovu vijest koja stiže iz Italije. Za te se tretmane koristi upravo crni tartuf, koji je do sada imao manju cijenu od bijelih, a čija sezona još uvijek traje, sve do početka ožujka – kaže Marko Puh.

>>Neugledan gomolj zvijezda je svake gurmanske gozbe

Komentara 2

NU
nunek1
13:52 04.04.2015.

Anandamid je prvenstveno signaliyacijska molekula ili icosanoid tj.endokanabinoid koje mozak producira od rodenja.,drugi endokanabinoid je arahidonoylglycerol,znamo da je arahidonska kiselina kljucna za produkciju neurotransmitera..otkrice povecati interes za tartufe?

LO
love89
22:52 09.07.2015.

Zašto policija ne počne hapsiti berače crnog tartufa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije