Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kultna roba

Dugo izgubljeni klasik američkog filma u MM centru

The Whole Shootin Match
04.02.2016.
u 13:36

Nakon što je pogledao "The Whole Shootin' Match", Robert Redford je odlučio osnovati Sundance institut i festival

Večeras, 4. veljače u 19.30 u MM centru Studentskog centra u Zagrebu igra rijetka poslastica – dugo izgubljeni klasik američkog nezavisnog filma “The Whole Shootin’ Match” Eaglea Pennella iz 1978. godine, koji se smatra jednim od temelja današnjeg američkog nezavisnog filma. Između ostaloga, radi se o filmu koji je Roberta Redforda potaknuo na osnivanje Sundance instituta i festivala, koji su i sami imali važnu ulogu u slojevitom razvoju američkog nezavisnog filma!

Mitologija gubitnika i nesigurnost u osobni mitos glavna su obilježja "The Whole Shootin' Matcha", kao i cjelokupnog (iako nevelikog) Pennellova stvaralaštva. Motive je crpio iz svojeg privatnog života, koji ga je nakon propasti obećavajuće filmske karijere doveo do prerane smrti 2002. godine.

Nakon kratkoročne distribucije krajem 70-ih, film "The Whole Shootin' Match" bio je izgubljen više od dva desetljeća, dok se za Pennella znalo samo u uskim američkim filmskim krugovima, sve dok u Njemačkoj nije pronađena jedna davno zaboravljena kopija filma. Restaurirana je 2006. godine, a Pennell počeo dobivati zasluženo priznanje.

Film "The Whole Shootin' Match" večeras se besplatno prikazuje u okviru programa Kratke slike koji pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Program se održava svakog četvrtka i specijaliziran je za kratki, umjetnički i/ili eksperimentalni film. Uz filmske projekcije, jednaku važnost pridaje filmskoj teoriji te razgovorima s autorima i filmskim stručnjacima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije