Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv na dostojanstvo

Papa Franjo: S tobom smo, voljeni grčki narode, molimo za sve vas

Pope Francis leads a mass during a two-day pastoral visit in Turin, Italy, June 21, 2015. REUTERS/Giorgio Perottino
Foto: Reuters/PIXSELL
02.07.2015.
u 12:45

"Papa Franjo poziva sve vjernike da se ujedine u molitvi za dobro voljenog grčkog naroda"

Papa Franjo je uz grčki narod i posebno uz obitelji pogođene krizom, priopćio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Papa se nada da će dostojanstvo čovjeka ostati u središtu pregovora, kazao je Lombardi novinarima akreditiranima u Vatikanu. „Vijesti koje stižu iz Grčke zabrinjavaju zbog ekonomske i socijalne situacije u zemlji. Sveti je Otac sada u mislima s cijelim grčkim narodom, posebno uz tolike obitelji teško pogođene ljudskom i društvenom krizom koja je toliko kompleksna i zbog koje se toliko pati. Dostojanstvo ljudskog bića mora ostati u središtu svih političkih i tehničkih rasprava, kao i prilikom donošenja odgovornih odluka. Papa Franjo poziva sve vjernike da se ujedine u molitvi za dobro voljenog grčkog naroda", priopćio je Lombardi.

Papa ne ulazi, dakle, u predmet koji će biti na referendumu u Grčkoj 5. srpnja. To što kaže kako odluke moraju biti „odgovorne" upućeno je kako vladi u Ateni tako i europskim čelnicima.

Posebno je znakovit njegov poziv na zaštitu dostojanstva čovjeka koji, kako je više puta kazao, nije brojka, postotak na burzi.

U svojoj enciklici „Hvaljen budi" ("Laudato si") papa Franjo upozorava na djelovanje financijskih tržišta i financijskih ustanova koje ne mare za čovjeka. Podsjetimo i kako je u studenome prošle godine pred Europskim parlamentom u Strasbourgu govorio o povijesnom izazovu u kojem treba izbjeći da se demokracije ne pretvore u plutokracije.

>> Grčka odbila vratiti i 2,3 milijuna eura Hrvatskoj!

>> Tsipras: Na referendumu glasujte protiv! Tusk: Europa želi pomoći Grčkoj

Komentara 7

MX
Mister X
13:15 02.07.2015.

Papa Franjo: S tobom smo, voljeni grčki narode, molimo za sve vas, i što se tiće love nemajte problema zna se nije samo EU ta koja ima milijarde i miljarde i miljarde ogulila od svojega naroda tumačaeči im krizu i i kako trebaju da rade kao stoka sitnog zuba ne za sebe nego za banke i super pametne vladare i Grke koji nemaju baš tako sreću da rade i rade; kao velika većina u EU za siću - samo za koricu kruha i do kraja života !!!

ZE
zecco
13:03 03.07.2015.

Grčka -lijepa zemlja, sa prekrasnom obalom. Grci- narod koji je svijetu dao velike antičke filozofe, matematičare i znastvenike. A u novije vrijeme, - nekoliko velikih glazbenika i svjetski poznatih pjevača.----- Nana Mouskuri (sada joj je 81 godina)---velika grčka zvijezda međunarodnoo poznata, pjevala je na francuskom, njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku------ Demis Roussos (lani preminuo)--veliki grčki pjevač poznat po svojoj masivnoj tjelesnoj figuri, bradi i drhtavnom glasu, bio je velika svjetska zvjezda. Koji je imao nekoliko velikih svjetskih hitova na engleskom ( a i na njemačkom) jeziku: Goodby my love goodbye, My friend the wind, Lovely lady of Arcadia, Forever and ever...itd,------ Mikis Theodorakis--veliki grčki skladatelj svjetskog glasa---koji je skladao svjetski poznatu kompoziciju , grčki sirtaki iz poznatog filma "Grk Zorba" (sa Anthony Quinnom u glavnoj ulozi), također je skladao poznatu baladu, koju je u originalu pjevala grčko-njemačka pjevačica Vicky Leandros, a u hrvatskoj obradi "Gorka rijeka" - Meri Cetinić i Tomislav Ivčić.---------- Vangelis---veliki svjetski poznati grčki skladatelj, orguljaš i multinstrumentalist. Genije koji je napisao poznate melodije kao "Chariots of fire" i"Conquest of Paradise" iz istomimenih filmova, i mnoge druge------ Vicky Leandros----grčko-njemačka pjevačica, velika zvijezda u Njemačkoj, također je pjevala i na francuskom i jedanput pobijedila na Eurosongu za Luxemburg (na francuskom jeziku) poslušajte grčku pjesmu "Eleni" od grupe Tol Tol na youtube...jedna od najljepših melodija

ZE
zecco
13:04 03.07.2015.

Grci su slično kao i mi Hrvati, se puno iseljavali na sve kontinente, i imaju veliku dijasporu u SAD, Kanadi, Australiji, zapadnoj Europi... poznate svjetske zvijezde grčkog podrijetla: Aristotel "Telly" Savalas --- američki glumac i pjevač poznati ćelavac, najpoznatija ulogaloga iz serije "Kojak". A imao je i nekolio svjetskih hitova kao "If" i "Some broken hearts never mind".------- Jennifer Aniston---holivudska zvijezda, u nekom je srodstvu sa Tellyjem Savalasom, ili je on bio njen kum na krštenju, ili tako nešto--- John Stamos---američki glumac, poznat iz serije "Puna kuća"------- John Casavetes---bio je ugledni američki karakterni glumac i redatelj------- Cat Stevens--engleski pjevač i skladatelj, kantautor, sin grčkih useljenika u V. Britaniji(pravo ime: Stephen Demetri Georgiu) jedna od najvećih zvijezda 70-ih godina, veliki talenat, koji je napisao nekoliko nezaboravnih svjetskih hitova kao "Morning has broken", "Wild World", "Father and Son", kasnih sedamdesetih se odrekao glazbe i prešao na islam i uzeo ime Yusuf Islam, prije 5-6 godina se ponovo vratio glazbi----- George Michael--velika engleska pop-zvijezda, također sin grčkih useljenika-------- Michael Dukakis--američki političar iz Demokratske stranke, bio kandidat za predsjednika 1988. godine------- Olympia Dukakis---američka glumica, sestra M. Dukakisa, dobitnica Oskara za sporednu ulogu--------- Zack Galianafakis----američki komičar, onaj mali debeljuškasti sa bradom iz komedije "Hangover"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije