Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uklonit će ogradu prema hrvatskoj

Slovenija od ponoći počela primjenjivati Schengen, zatvara se balkanska izbjeglička ruta

Miro Cerar
Foto: Reuters/PIXSELL
09.03.2016.
u 07:09

Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize, rekao je slovenski premijer

Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je jučer navečer za Slovensku televiziju da njegova zemlja od ponoći na srijedu zatvara granicu za sve "iregularne migrante" temeljem dogovora EU koji omogućuje spašavanje Schengena i uklanjanje unutarnjih ograda. 

Slovenija će od ponoći propuštati samo strance s valjanim osobnim ispravama uz koje će državljani zemalja izvan EU-a morati priložiti schengensku vizu, rekao je Cerar za Slovensku televiziju. 

Dogovor na summitu EU-a u Bruxellesu u ponedjeljak je označio početak kraja migrantske krize koja traje od prošle godine i omogućio spašavanje Schengena, rekao je slovenski premijer.

To ne znači da će Slovenija u cijelosti onemogućiti podnošenje zahtjeva za azil iako je nedavno pooštrila zakon koji se odnosi na međunarodnu zaštitu jer i dalje ispunjava minimalne europske standarde za azil, europske zakone za to područje i vlastiti ustav, kazao je.

Summit je stvorio pretpostavke i da se prestane s praksom stvaranja unutarnjih granica u Europskoj uniji i postavljanja ograda zbog migranata, pa će i Slovenija svoju žičanu ogradu prema Hrvatskoj sada moći ukloniti, kazao je Cerar. 

Teško je ocijeniti kada će to biti moguće no da bi Slovenija uklonila žičanu ogradu s granice prema Hrvatskoj, potrebno je da i Hrvatska ispuni svoje obveze, kontrolira granicu i moguće ilegalne migrante koji bi se pojavili na granici, rekao je.

O summitu u Bruxellesu, Cerar je rekao da je prevladalo stajalište koje su zastupale Austrija, Slovenija i neke druge članice da treba zaustaviti nezakonite i masovne dolaske ekonomskih ilegalnih migranata i zatvoriti balkansku izbjegličku rutu.

Takve je masovne migracije u Europu potrebno spriječiti jer se toliki broj ljudi ne bi moglo humanitarno osigurati i opskrbiti, a s vremenom bi se pojavio i nezanemariv "sigurnosni problem", kazao je slovenski premijer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Prema Ceraru na summitu je takvo stajalište prevladalo, a njemačka kancelarka ostala je pomalo izolirana, pa je na kraju i sama zaključila kako balkansku rutu ilegalnih migracija treba zatvoriti.

Potrebno je vidjeti kako će se odvijati implementacija dogovora o zaustavljanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU-a. Pritom je ključan budući dogovor s Turskom, ali i postupanje Grčke koja do sada nije ispunjavala svoje obveze u migracijskoj krizi niti otvorila predviđenih 50.000 smještajnih kapaciteta za migrante, kazao je Cerar.

Poslije odluke Slovenije o zatvaranju balkanske migranstke rute, Srbija će sve mjere o migrantima usuglašavati s Europskom unijom i recipročno ih primjenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, priopćilo je jučer navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

>> Orepić potvrdio da i Hrvatska mijenja režim na granici!

>> Više nema balkanske rute za ilegalne migrante

Komentara 14

BK
branko-kockica
07:37 09.03.2016.

Sad je i više nego razvidno da su najveći problem na "balkanskoj ruti" bili bahati orlovi Ostojić i Milanović. Da su upravo oni svojim bahaćenjem, seljaklukom i nesposobnošću kočili bilo kakav dogovor, uzrokovali da se prema nama digne žica i da se kriza nastavi. Zanimljivo, čim su ta dva jadnika nestala, odjednom su se svi uspjeli dogovoriti, od Austrije do Makedonije, i uspješno surađuju.

R1
R1971D
08:21 09.03.2016.

Daj nama žicu...da je postavimo prema Srbiji...trajno

DU
Deleted user
07:32 09.03.2016.

Bolje ostavi žicu, ili je prebaci na drugu stranu granice, jer kada krene val natrag u Siriju, da se mi Hrvati lakše branimo od izbjeglica koji će htjeti preko Slovenije u Hrvatsku i tako dalje! A osim toga, treba netko odgovarati za divljač koja je ubijena bez veze! Znate li koliko košta jedan jelen kapitalac? Vi Slovenci ste se tak prestrašili izbjeglica, da se čudim da ne jodlate gore po Triglavu! A žica, kao takva, nije nikakva zaštita, to je i najvećem mulcu jasno!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije