Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Agram

Ustavni sud otvorio vrata za Bandićev izlazak iz Remetinca

Milan Bandić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
Autor
Ivanka Toma
07.11.2014.
u 10:00

U slučaju bivše županice Lovrić Merzel Ustavni je sud rekao da izlazak iz pritvora ne može biti uvjetovan davanjem ostavke

Bivša sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel odškrinula je Milanu Bandiću vrata za izlazak iz istražnog zatvora.

– Da je izdržala još dva tjedna i nije davala ostavku, izašla bi iz pritvora i ostala županica – kaže zagrebački sudac, koji i sam sudi u uskočkim predmetima. Napominje kako je Ustavni sud, odlučujući o ustavnoj tužbi M. Lovrić Merzel protiv produljenja istražnog zatvora po osnovi opasnosti od ponavljanja djela, budući da je i dalje bila županica, zaustavio sudsku praksu da dužnosnik protiv kojega se vodi istraga ostaje iza rešetaka sve dok ne podnese ostavku.

Privremena zabrana

Ustavni je sud 12. kolovoza u slučaju M. Lovrić Merzel donio odluku po kojoj se u slučaju dužnosnika pritvorska osnova opasnosti od ponavljanja djela ne može uvjetovati davanjem ostavke. Taj se cilj može postići i privremenom mjerom zabrane obavljanja dužnosti. Ustavni suci vratili su slučaj sudu na ponovno odlučivanje, no sisačka županica ih je preduhitrila podnošenjem ostavke.

No, na tu će se odluku sigurno pozvati obrana zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Odluku suca istrage Zdenka Posavca da Bandić, unatoč ponuđenoj jamčevini od 5,8 milijuna kuna, ostane u istražnom zatvoru pokušat će srušiti pozivanjem na prijašnje odluke viših sudskih instanci. Sudac istrage u Bandićevu slučaju naznačio je da iznos jamčevine nije dovoljan s obzirom na to da ga se tereti za 16 kaznenih djela počinjenih tijekom duljeg razdoblja, pri čemu je Grad Zagreb oštećen za više od 20 milijuna kuna. Takav je stav oboriv s obzirom na odluku Vrhovnog suda od siječnja ove godine kada je najviši sud izričito naveo da se “visina jamstva ne bi trebala odrediti prema visini protupravne imovinske koristi ostvarene djelima koja im se stavljaju na teret budući da smisao jamstva nije naknada štete”.

Imovina pod blokadom

U Bandićevu slučaju to bi značilo da jamčevina ne treba biti više od 20 milijuna kuna, kolika je šteta po optužbama USKOK-a napravljena Zagrebu, već se određuje s obzirom na težinu djela, osobne okolnosti i Bandićevo imovno stanje. A trenutačno mu je imovno stanje takvo da je sve što ima pod blokadom. Uspije li obrana oboriti Posavčev stav o visini jamstva, onda će biti teško objasniti da su svi Bandićevi suokrivljenici izašli iz pritvora uz polaganje određenih iznosa kao garancije da neće utjecati na svjedoke, da se dio njih vratio na radna mjesta gdje su i dalje u nadređenoj poziciji pojedinim svjedocima, a za Bandića to ne vrijedi. Uklone li tu prepreku, preostaje im samo pozvati se na odluku Ustavnog suda.

Činjenicu da se Bandića teretiti za čak 16 kaznenih djela njegovi su branitelji relativizirali već na ročištu o istražnom zatvoru. Među svim tim optužbama vide samo tri kaznena djela. Jedno je zamjena gradskog zemljišta s tvrtkom Bramgrad, no tu kao ključnu iznose činjenicu da je zamjenu 19. siječnja 2012. godine odobrila Skupština grada Zagreba koja je tada bila većinski SDP-ova – stranke iz koje je Bandić izbačen. Drugo je pogodovanje Petru Pripuzu davanjem posla zbrinjavanja krupnog otpada njegovoj tvrtki Cezar. Tu se pozivaju na odluku Ministarstva zaštite okoliša i činjenicu da je samo Pripuz imao licenciju za taj posao. Treće je račun za predsjedničku kampanju 2009./2010. na koji je primao donacije i nakon izbora, a nije platio porez. Obrana kaže kako je 2012. godine obavljena revizija toga računa, da je Ministarstvo financija imalo sve podatke, ali Bandiću nikada nije izdalo nikakvo porezno rješenje niti utvrdilo porezni dug.

Što se tiče zapošljavanja, Bandićeva obrana sigurno će povući paralelu s aktualnom Vladom i upozoriti na Apis i Hrvatsku lutriju, koji su postali poligon za zapošljavanje SDP-ovaca. Premda Bandićeva obrana još ne izlazi sa svojom taktikom, izvjesno je da će upozoravati na političke aspekte postupka.

>> 'Glavni glumac' zakazao – Bandić šutke zurio u Milanovića

Komentara 100

BA
barbaro
10:12 07.11.2014.

teško se oteti dojmu da se radi ponajprije o partijinom obračunu s bandićem

ŽU
žuna
10:13 07.11.2014.

tipičan komunjarsko-pravosudni bolument, vidljivo i iz svemira

Avatar imadunic
imadunic
10:17 07.11.2014.

Što ste se dovezali Bandića?!! Smije li ijedan novinar dati si truda pa istražiti tko je uništio dokumente CK KPH i SDP-a oko slučaja Đureković a i tko zna kojih još slučajeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije