Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kradljivac s dosjeom

Ukrao hard disk s kartama koje su geodeti godinama tražili od Srbije

satelitske snimke
13.03.2014.
u 08:38

H. C. koji je iz geodetske uprave ukrao hard disk tvrdi da nije imao pojma što se na njemu nalazi. Brzom policijskom akcijom hard disk je vraćen

Ukradeni hard disk do temelja je uzdrmao Središnji ured Državne geodetske uprave (DGU) prošlog tjedna. Disk je isti dan vraćen brzom intervencijom DGU-a i policije. No prava drama nastala je zbog sadržaja hard diska.

Neprocjenjiva vrijednost

Prema Večernjakovim informacijama, na njemu su se nalazile karte koje je potkraj veljače iz Beograda donijela ministrica Vesna Pusić, a zbog kojih smo se sa Srbijom sporili desetljećima, te koje su trebale omogućiti bržu i potpuniju legalizaciju građevinskih objekata u Hrvatskoj. Vrijednost im je neprocjenjiva. Pokazalo se da je disk ukrao 32-godišnji H. C., sada već bivši zaposlenik tvrtke specijalizirane u području audiovizualnih rješenja.

Nije trebalo puno da se dozna kako je H. C. već do tada imao dvadesetak kaznenih prijava zbog sličnih imovinskih delikata.

– U ponedjeljak ujutro sam ga pozvao na razgovor, rekao mu kako to što je napravio nije bilo promišljeno i uručio mu otkaz. Kako ima suprugu i dijete, da mu barem malo olakšam financijsku situaciju, dao sam mu i otpremninu. On mi je cijelo vrijeme govorio kako je sporni disk uzeo s nekakve hrpe na kojoj se nalazilo još informatičke opreme koja je izgledala odbačeno te da nije imao pojma što se nalazi na disku. Priznao je da je pogriješio i otad se nismo čuli – kaže vlasnik tvrtke u kojoj je radio H.C..

O događaju smo razgovarali i s ravnateljem Državne geodetske uprave dr. sc. Dankom Markovinovićem.

– Uopće nije bitno što je nestalo, radi li se o kakvom dokumentu, tvrdom disku ili CD-u, sve nam mora biti na broju. Tako sam i u prošlotjednom slučaju reagirao odmah te na vijest da nam je nestao dio opreme obavijestio policiju kojoj moram čestitati na iznimno brzoj reakciji, rješenju slučaja i povratu tvrdog diska koji nam je otuđen. I da je došlo do oštećivanja podataka na disku, moram istaknuti, ne bi se dogodilo ništa jer sve što je u našem posjedu dupliciramo ili tripliciramo – kaže Markovinović.

Sigurnosna provjera

No pitanje je kako se u državnoj upravi našla osoba s kaznenim dosjeom, a kako se lako može vidjeti iz portfelja tvrtke, Državna geodetska uprava nije jedina u kojoj se dotični vjerojatno našao. Tvrtka u kojoj je radio H. C. radi ili je radila i s MUP-om, SOA-om, MORH-om te još nizom državnih institucija.

– U prosincu prošle godine dogovorili smo posao opremanja nove konferencijske dvorane, a radove je izvodila ta tvrtka. Kako posao nisu obavili do kraja, tražili smo da se vrate. Dodajem kako svi naši djelatnici prolaze sigurnosnu provjeru – govori Markovinović te dodaje kako je o svemu obavijestio Ured za nacionalnu sigurnost.

Vlasnik tvrtke čiji je djelatnik ukrao hard-disk potvrdio nam je da do spornog događaja od zaposlenika nije tražio potvrdu o nekažnjavanju, ali i da će već od ponedjeljka inzistirati na tome.

Komentara 41

Avatar Ledeni
Ledeni
08:59 13.03.2014.

Pa valjda su napravili kopije tako važnog diska.

NV
novo vriijeme
09:01 13.03.2014.

Dokaz da po agencijama i upravama sjede ljeni uhljebi kojima je posao zadnja rupa na svirali. Treba dati otkaz direktoru te Uprave.

BE
Beethoven
09:01 13.03.2014.

Kako je to moguće da tako važan hard disk stoji na hrpetini s ostalom elektroničkom opremom. Mislim da bi i zbog toga netko trebao odgovarati. Osim toga moguće je da je H.C. dobro unovčio podatke s hard diska, jer su očito ti podaci nekom trebali. Danas u demokratskoj (?) americi se za to ide u zatvor, a i u nedemokratskoj (?) SFRJ neki bi završili na Golom otoku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije