Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRAČNE SNIMKE

Plaćat će se samo ono što je nadograđeno, a ne cijeli objekt

Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
26.02.2014.
u 19:47

Snimke Hrvatske 
iz 1968. napokon kod kuće

Sve zračne snimke teritorija Hrvatske iz 1968. godine napokon su u Hrvatskoj. Pohvalile su se to danas ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš te ministrica vanjskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, koja je u Beogradu i napravila “dobar posao” i preuzela snimke koje će ubuduće biti osnova za učinkovitije provođenje niza zakona.

I to ne samo u svrhu legalizacije bespravne gradnje, što se više puta isticalo s obzirom na to da će snimke pokazati što je do 15. veljače 1968. godine bilo građevinsko, a što poljoprivredno zemljište. Karte snimaka u Hrvatsku su se vraćale u dva navrata. Prošlog ljeta vraćeno je oko 8000 snimki, a sada ih je stiglo još 39 tisuća.

– To je mali korak za velike političke teme, ali velik za svakog onoga koji će na temelju tih snimki moći legalizirati svoju imovinu – poručila je ministrica Pusić.

Inače, sada će uslijediti postupak georeferenciranja koji će trajati oko tri mjeseca, nakon čega će svi građani moći na internetskim stranicama Ministarstva i Državne geodetske uprave, na zahtjev, vidjeti svoj objekt iz 1968. godine, odnosno kako je izgledao.

– Zahvaljujući tim snimkama, evidentirat ćemo što je bilo, a što nije. Oni koji su nadograđivali platit će samo razliku kubika – kazala je ministrica Mrak Taritaš.

Snimke će također poslužiti i Agenciji za poljoprivredno zemljište jer pokazuju kako su išli kanali, kakav je bio sustav navodnjavanja, kako je RH bila poljoprivredno obrađena...

Komentara 18

GR
grm
20:05 26.02.2014.

Zasto je ministarsvo, znajuci da nije imalo snimke od prije 1968.god., meni naplacivalo 250 kuna za moj zahtjev za provjeru postojnja objekta na kucistu na kojem je unisteno imanje u 90tim?

NI
niks100
21:20 26.02.2014.

A da li ce ministrica pogledati karte kako bi ustanovila sto su Srbi porusili po Hrvatskoj i poslala racun njezinom kolegi Vujicicu.

PA
paprikaš
20:30 26.02.2014.

pogledajte kreveljenje ove dame i sve če vam biti sve jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije