Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fimi media

Paralelni sustav u HDZ-u: Ne čine ga samo optuženici nego i svi oni koji su šutjeli

 Fimi media sanader
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
02.09.2014.
u 08:25

Nepravomoćna presuda u aferi Fimi media obrazložena na 293 stranice

"Sud je prihvatio iskaze optuženika Mladena Barišića, Branke Pavošević, Nevenke Jurak pa dijelom i Ratka Mačeka, ali i čitavog niza svjedoka koji ove iskaze potkrepljuju i na temelju kojih je utvrđeno da je optuženi Ivo Sanader, s ciljem stjecanja imovinske koristi za sebe, HDZ i druge osobe, organizirao grupu kojoj su pripadali i optuženici. Ta je grupa bila organizirana s jasnim ciljem, a to je stjecanje nelegalnih novčanih sredstava, njihovog prikrivanja te iz istih financiranja HDZ-a, pri čemu su se osim HDZ-a okoristili Sanader, ali i druge pravne i fizičke osobe..."

Znanstvena fantastika

Piše to u pisanom obrazloženju presude u aferi Fimi media, jednoj od najvećih korupcijskih afera u zemlji, koja je na optuženičku klupu dovela bivšeg premijera, ali i jednu političku stranku. Sutkinja Ivana Čalić na 293 stranice detaljno je obrazložila nepravomoćnu presudu kojom je Sanader osuđen na devet godina zatvora te mu je oduzeto 15 milijuna kuna, dok je HDZ novčano kažnjen s pet milijuna kuna te mora vratiti još 17,4 milijuna kuna. Analizirajući provedene dokaze, sutkinja Čalić osvrnula se i na Sanaderove tvrdnje da on za kriminal i paralelni sustav financiranja u HDZ-u – nije znao.

– Tvrdnja da bi se netko, bilo tko, usudio ustrojiti paralelni sustav financiranja u HDZ-u bez znanja Ive Sanadera i to sustav koji bi trajao dugo, za ovaj je sud neprihvatljiva, može se slobodno reći, do granica znanstvene fantastike – piše u obrazloženju.

Ne vjeruje Thompsonu

U obrazloženju se navodi i da je utvrđeno te dokazano kako je unutar HDZ-a postojao paralelni sustav u sklopu kojeg su odgovorne osobe činile kaznena djela, od kojih je HDZ imao izravne koristi. No navodi se i da sustav koji je pogodovao počinjenju djela ne čine samo optuženici, nego i svi oni "koji su spuštali glavu, oni koji su je okretali, oni koji su zatvarali oči i oni koji su šutjeli".

– Svi su oni prešutno podupirali ovakav način funkcioniranja sustava, čime su pridonijeli njegovoj održivosti – piše u obrazloženju.

Osvrćući se na Barišićeve iskaze, čiju je vjerodostojnost Sanaderova obrana osporavala, pogotovo u dijelu gdje Barišić iskazuje da je Sanaderu odnio 15,2 milijuna kuna, sutkinja Čalić navodi da je sud Barišiću vjerovao jer taj iskaz potkrepljuju i iskazi nekolicine svjedoka.

I dok je Barišiću, koji je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, sud vjerovao, takve "sreće" nije bila cijela plejada osoba iz političkog i estradnog života koje su prodefilirale kroz suđenje kao svjedoci, a među njima i Marko Perković Thompson koji je negirao da je primio 500.000 eura da ne bi pjevao u izbornim kampanjama. Za sud je logično da Thompson, kojeg društvo percipira kao pjevača koji je karijeru izgradio na domoljublju, sve negira. No za isti je taj sud dokaz kako je Thompson sporni novac primio i činjenica da su poreznici otkrili velik nerazmjer njegovim u primanjima i rashodima.

>>Sanader i HDZ moraju vratiti više od 40 mil. kn! Sutkinja: Presuda je poruka, politička korupcija je zlo

>>Sanader: Ponosan sam na zahtjeve za stan te na sve što sam činio kao predsjednik HDZ-a i Vlade

>>Josip Sapunar nepravomoćno osuđen na djelomičnu uvjetnu kaznu

Komentara 57

JU
jura1985
08:47 02.09.2014.

Ima jos Sanadera na slobodi....

Avatar SMECHAR
SMECHAR
08:36 02.09.2014.

Znati da se krade i okretati glave, kao noj u pijesak i kao ne znaš što se događa. Treba sve te lopine pokažnjavati.

Avatar marinerohr
marinerohr
08:33 02.09.2014.

zanimljiv je koncetp "ako sutis odgovoran si"...a s druge strane zvizdace iz svih sfera se tretira kao drukere i cinkere i sustav ih odbacuje bez zastite...daleko cemo tako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije