Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josip Mađer (65)

Nakon 10 godina po pritvorima i zatvorima pušten da se brani sa slobode

zatvor
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
02.03.2015.
u 14:22

Osuđen na 28 godina, izborio se za obnovu postupka, a sada pušten da se brani sa slobode

Josip Mađer (65), koji je po pritvorima i zatvorima proveo zadnjih 10 godina, prošli je tjedan, nakon žalbe njegovog branitelja Milenka Umićevića, pušten na slobodu. Točnije, sa slobode će dolaziti na Županijski sud u Velikoj Gorici, gdje će mu se ponovo suditi zbog teškog ubojstva kamatara Vlade Martinca (50), kojeg je prema optužnici, Mađer ubio i raskomadao 2004.

Naime, riječ je jednom od zasigurno najintrigantnijih slučajeva u hrvatskoj pravosudnoj praksi jer je Mađer zbog tog zločina bio pravomoćno osuđen na 28 godina zatvora. U svojoj obrani je tvrdio da je policija od njega iznudila priznanje jer su ga nakon uhićenja ispitivali 100 sati, pri tome mu ne dajući ni vode ni hrane ni lijekove koji su mu kao dijabetičaru bili potrebni... Na sudu je to priznanje povukao, a iako je njegov iskaz dan policiji sud izdvojio iz spisa kao nezakonit, Vrhovni sud je nakon žalbe tužiteljstva, odlučio da je ipak riječ o zakonitom dokazu.

Na temelju tog iskaza Mađer je i osuđen na 28 godina zatvora, uz obrazloženje da je policiji ispričao stvari koje je mogao znati samo počinitelj. Na takvu odluku suda Mađer i njegov odvjetnik Umičević žalili su se Vrhovnom sudu, Ustavnom sudu, Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP)... Ovaj posljednji presudio je da su Mađeru prekršena prava prilikom uhićenja i pritvaranja, te da ima pravo na obnovu postupka u Hrvatskoj jer je bio izložen policijskoj torturi. No usprkos takvoj odluci ESLJP-a, Mađeru su 2012. Županijski sud u Velikoj Gorici te Vrhovni sud odbili odobriti obnovu postupka, a odluku su argumentirali tvrdnjama da je zakasnio sa zahtjevom.

Mađer je nakon toga podnio ustavnu tužbu, a Ustavni sud je presudio da u domaći sudovi prekršili Mađerova prava jer nisu ispoštovali odluku ESLJP-a. Na koncu cijele te priče, Mađeru je ipak omogućena obnova postupka, novo suđenje će biti na sudu u Velikoj Gorici, a na njega će Mađer, nakon prošlotjedne sudske odluke, dolaziti sa slobode.

>>Čak ga sto sati držali bez vode da prizna zločin

>>Tri scenarija za horor - žrtvama su rezali udove i palili tijela

Komentara 2

BE
belimo
17:44 02.03.2015.

Nikad se bez svjedoka za nekoga ne može reći sa sigurnošću da li je to napravio ili ne. Neposredno nakon suđenja sam radio u tom kraju i svi ljudi su javno govorili da on to nije napravio već netko drugi a da je njemu spakirano. A ako se dokaže da on nije krivac da li je moguće da u buksi završi koji policajac,inspektor,tužitelj,sudac odnosno ekipa koja je čovjeku uništila život...

JA
jamanuša
18:54 02.03.2015.

nije mi drago da takvi u izbornoj godini izlaze iz bajbuka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije