Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osudile ga komunističke vlasti

Revizija osude: Presuda kardinalu Stepincu u cijelosti poništena

Alojzije Stepinac
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/12
Autori: Ivana Jakelić, Hina
22.07.2016.
u 11:05

Šeks je kazao da je došao na objavu presude jer je on jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka kardinalu Stepincu te je autor saborske Deklaracije iz 1992. kojom je osuđen montirani proces kardinalu Stepincu, ali i svim svećenicima i redovnicima koji su bili žrtve komunističkog režima

Na Županijskom sudu u Zagrebu jutros je održana sjednica u povodu zahtjeva nećaka kardinala Alojzija Stepinca za reviziju presude Stepincu. U odluci objavljenoj oko 11 sati stoji da je presuda u cijelosti poništena.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod presjedanjem suca Ivana Turudića, u cijelosti je poništilo presudu kojom je kardinal Alojzije Stepinac bio osuđen na kazneno lišenje slobode s prisilnim radom u trajanju od 16 godina i gubitak građanskih i političkih prava u trajanju od 5 godina. Odluka je donesena temeljem zahtjeva za reviziju koju je 15. srpnja 2016. podnijela obitelj kardinala Stepinca. 

Sudac Turudić kazao je da je prijedlog za revizijom osnovan jer su presudom Vrhovnog suda narodne Republike Hrvatske iz 1946. bila prekršena sva sadašnja i tadašnja temeljena načela materijalnog i procesnog kaznenog prava civiliziranog djela čovječanstva. Naveo je tako da je bilo prekršeno načelo zakonitosti, načelo zabrane retroaktivnog djelovanja Kaznenog zakona, načelo krivnje, prava na pošteno suđenje. 

Turudić je kazao da presuda montiranog političkog suđenja Stepincu, među ostalim, krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države. Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđenja da se radi o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke dijelove zapisnika sa suđenja iz kojega, primjerice, proizlazi da su uglavnom provođeni dokazi kojima "instruirani svjedoci tužiteljstva terete optuženika o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko vijeće nego komunistički tužitelj Jakov Blažević".

Temeljni krimen koji se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vrijeme NDH bio zagrebački nadbiskup

Ivan Turudić

"Presuda jedino u odnosu na optuženog Stepinca nije obrazložena niti u odluci o krivnji ni u odluci o krivnji niti u odluci o kazni. Samo su ponovljeni i onako općeniti navodi optužnice...", kazao je Turudić dodajući da je cilj bila "osveta kardinalu Stepincu, moralna diskvalifikacija njega i katoličke crkve". "Temeljni krimen koji se Stepincu stavlja na teret je činjenica da je u vrijeme NDH bio zagrebački nadbiskup. Sam se zapitao tijekom suđenja – pa što sam trebao učiniti?. Otići u šumu ili pobjeći u London. On se odlučio ostati sa svojim narodom s kojim je bio i za vrijeme jugosvalenske monarhističke diktature i za vrijeme Titove komunističke diktature", rekao je sudac.

Kazao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio učiniti pristajući jedino na obnovu postupka pred neovisnim sudom ili poništenje presude. "Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za povijest hrvatskog naroda", zaključio je Turudić.

Na zagrebački Županijski sud, osim kardinalova nećaka, jutros je došao i Vladimir Šeks te povjesničar Josip Jurčević

Šeks je kazao da je došao na objavu presude jer je on jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka kardinalu Stepincu te je autor saborske Deklaracije iz 1992. kojom je osuđen montirani proces kardinalu Stepincu, ali i svim svećenicima i redovnicama koji su bili žrtve komunističkog režima. 

>>Pogledajte dokumentarac Ubojstvo mučenika – Tko je trovao Alojzija Stepinca i spalio njegovo srce?

>>Operacija Kleopatra otkriva da su komunisti planski trovali Stepinca

>>Nećak zatražio poništenje komunističke osude blaženog Stepinca

Komentara 298

DU
Deleted user
11:14 22.07.2016.

Napokon, ali sa veeeeeelikim zakašnjenjem najvjerojatnije zbog otpora udbaških krugova u svim hrvatskim političkim strankama. Tko sam sebe ne cijeni, ni drugi ga ne cijene. Očito se još uvijek toga drži kontroverzni papa Franjo sa svojom famoznom "komisijom". Na sreću većina hrvatskog naroda dobro zna istinu i već odavno svog kardinala smatra svetcem.

RI
ridal999
11:20 22.07.2016.

Sad kad se srbi i stare olinjale komunjare pocnu dizati na zadnje noge... Hahahaha...pa kako sta?" On je bre ustaski vikar" i sl. fore srbojugokomunisicke zmije. Mislili su neki vec nas nece biti, ni veselje svoje nisu znali kriti... E nemoze!

Avatar pendreck
pendreck
10:53 22.07.2016.

Cudi me da do danas jos nisu revidirane takve osude zlocinackog jugokomunitickog rezima. Mreza sinova komunizma ocito stiti svoje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije