Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi pravilnik

Zarada se više ne smije isplaćivati na ruke, kazne do 50.000 kuna

'21.06.2013., Zagreb - Pomocnica ministra financija i ravnateljica Porezne uprave Nada Cavlovic Smiljanec odrzala je prezentaciju Novosti u zakonu o PDV-u. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
05.07.2013.
u 19:03

Porezna uprava nije ušla u trag isplatama plaća za 29 tisuća tvrtki, zbog čega se odlučila na zabranu isplata plaća u gotovini

Ni godinu dana nakon što je obvezala tvrtke da moraju isplatiti socijalne doprinose kad i plaću država nije ušla u trag isplatama za 29 tisuća tvrtki na čijem se platnom popisu nalazi oko 80 tisuća zaposlenih. Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec najavila je posebne kontrole upravo u tim poduzećima nakon što je ovaj tjedan stupio na snagu izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak.

Tim je pravilnikom zabranjena isplata plaća u gotovini i dozvoljena je isključivo preko bankovnog računa. Dohodak od nesamostalnog rada, kapitala, dividende i udjela u tvrtkama te primici po osnovi otuđenja financijske imovine moraju se isplaćivati na račun u banci, a jedina legalna isplata gotovine je za dnevnice i terenski dodatak. Isplata plaće na ruke kažnjavat će se novčanom kaznom od 5 do 50 tisuća kuna. Porezna savjetnica RRIF-a Lucija Jarža Turković naglašava da se problem isplata na ruke pojavio i kod ovrha jer su mnogi isplaćivali plaće u gotovini kako bi izbjegli ovrhu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije