Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi početak

Uz poštivanje rada i poduzetništva do 2500 eura mjesečno

Vijeće za konkurentnost
Foto: Boris Ščitar/Pixsell
1/3
13.01.2011.
u 13:12

Cilj povelje koju je Vijeće za konkurentnost danas predstavilo predsjedniku Ivi Josipoviću jest dostići BDP po stanovniku od 30.000 eura, 75 posto zaposlenog radno aktivnog stanovništva, među kojima će 30 posto biti visokoobrazovano.

Prosječno ćemo zarađivati 2500 eura mjesečno, zaposleno će biti 75 posto radno aktivnog stanovništva, a udio visokoobrazovanih radnika bit će umjesto sadašnjih 20 čak 30 posto u 2025. godini. Ali jedino ako se ostvare tri glavna cilja postavljena u "Povelji za novi početak", koju je Vijeće za konkurentnost danas predstavilo predsjeniku Republike Ivi Josipoviću.

- Cilj je dostići BDP po stanovniku od 30.000 eura, 75 posto zaposlenog radno aktivnog stanovništva, među kojima će 30 posto biti visokoobrazovano. Ovi ambiciozni ciljevi traže odlučnost i temeljne vrijednosti koje su danas narušene. Ne poštujemo rad i poduzetništvo, Hrvatska se nalazi u ekonomskoj, krizi vrijednosti i političkoj krizi te je nužan zaokret. Ova bi povelja trebala biti motivator za sve koji žele raditi za dobrobit Hrvatske - kazao je predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Vijeća za konkurentnost Ivica Mudrinić kazao je kako je potrošen model hrvatskog gospodarskog rasta utemeljen na zaduživanju i da nam je potreban novi početak zasnovan na novom sustavu vrijednosti.

- On treba biti utemeljen na boljem odnosu prema radu, obrazovanju, inovacijama, poštenju... - kazao je Mudrinić.

Čelnik Atlantic grupe Emil Tedeschi kazao je da je povelja vrhunski politički dokument koji treba konsenzus u cijelome društvu, od političkih stranaka do znanstvenih institucija.

- Institut predsjednika Republike trebao bi biti prvi jamac, a svi bitni čimbenici trebali bi se potpisati pod taj dokument. Mi kao društvo imamo resurse - ljude, znanje i dostupnost kapitala. Ali svi moramo biti spremni na odricanje i smanjenje vlastitog komfora - kazao je Tedeschi. Dodao je da nam je nužan novi investicijski ciklus, jer bez toga nema otvaranja novih radnih mjesta, a uvjeren je da će novi ministri biti "katalizator da se te investicije ubrzaju".

Međutim, nameće se pitanje možemo li biti sigurni da "Povelja za novi početak", poput mnogih drugih dokumenata neće ostati samo popis lijepih snova i mrtvo slovo na papiru.

- Ne možemo biti sigurni. No povećanje odgovornosti dovest će do toga da oni koji su nešto obećali, a nisu realizirali, nestaju sa scene - zaključio je predsjednik Josipović.

Komentara 24

Avatar kolo12
kolo12
13:26 13.01.2011.

da ne zaboravim,,,gospodo cijela hrvatska vam radi ,,na crno,, o čemu vi to govorite.

ML
mladazemlja
13:49 13.01.2011.

Kakvo licemjerje ovog glavonje Mudrinića,uz plaću od 200 000 kn mjesečno,najprofitabilnijeg poduzeća u hrvatskoj kojeg vodi otpušta radnike a istovremeno priča o problemu nezaposlenosti. Serem se na njega Josipovića i njihov gospodarski savjet. Neka smanji svoju plaću to bi bila racionalizacija kada već baca floskule.

Avatar kolo12
kolo12
13:24 13.01.2011.

Ma jok ,,,nema od toga ništa,,,dva do tri zakona treba mijenjati i garantiram da bi Hrvatska bila jedna od vodećih regija ,,,,a ovo, to samo mogu ovakvi bolesni umovi misliti,,pa oni su nas i doveli tu gdje jesmo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije