Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija RB-a

U Hrvatskoj se do 2020. neće otvarati nova radna mjesta!

preveden
nnn
02.03.2011.
u 17:02

Hrvatski su menadžeri uvjerljivo najpesimističniji u regiji, a jedini optimizam crpe iz ruskih ulaganja koja bi mogla pokrenuti gospodarstvo

U Hrvatskoj se do 2020. godine gotovo i neće otvarati nova radna mjesta, a obujam poslovanja neznatno će se povećati, smatraju menadžeri vodećih hrvatskih kompanija koji su anketirani u najnovijoj studiji konzultantske kuće Roland Berger „Središnja i istočna Europa u 2020. – Perspektive razvoja i izazovi novog desetljeća“, koja je danas predstavljena u Zagrebu. Ocjenjujući mogućnost otvaranja novih radnih mjesta u idućih 10 godina, ocjenama od 0 (bez promjene) do 5 (znatni rast), hrvatski menadžeri dodijelili su mizernu ocjenu 0,1. Isto tako, opseg poslovanja do 2020. ocijenjen je sa 1,0.

Hrvatski menadžeri uvjerljivo su najpesimističniji glede perspektive razvoja vlastite zemlje, od svih 320 vodećih menadžera iz regije jugoistočne Europe, a njihov pesimizam porastao je tri puta od 2006. Tada je faktor optimizma hrvatskih direktora iznosio 2,5 (najoptimističniji u cijeloj regiji), a sada je samo 0,8. Hrvatski direktori uvjerljivo se najviše u regiji nadaju ruskom kapitalu, čak više i od ukrajinskih, odnosno dvostruko iznad prosjeka regije.

Hrvatska ima priliku postati središte podregije jugoistočne Europe, ali samo ako na vrijeme provede strukturne reforme i prepozna važnost internacionalizacije poslovanja te novih tržišta poput Rusije i Turske, zaključci su iz studije.

Središnja i istočna Europa bit će glavno područje rasta u Europi iako se neće vratiti među najbrže rastuća gospodarstva na svijetu, pokazalo je istraživanje. Srednja Europa razvit će gospodarstvo pretežno temeljeno na inovacijama, dok će se neke zemlje jugoistočne Europe nižom cijenom rada i dalje morati natjecati s gospodarstvima zone BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina).

Kulturna bliskost zapadnoj Europi i prostor za povećanje učinkovitosti ostat će komparativne razvojne prednosti regije, pri čemu će razlike među zemljama regije u idućih 10 godina biti sve izraženije.

– Korporacije su već počele dijeliti regiju na više podregija, a oko 60 posto menadžera drži kako će se trend povećavanja razlika među zemljama regije sigurno ubrzati.

Zbog toga ćemo današnju središnju i istočnu Europu za deset godina promatrati isključivo kroz podregije. Hrvatska se u ovom procesu redefiniranja može nametnuti kao središte podregije jugoistočne Europe – procjenjuje Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Rolanda Bergera.

Hrvatska do 2020. godine neće dovršiti tranziciju u razvijenu zemlju niti će se osjetnije primaknuti prosječnom BDP-u starih zemalja članica Europske unije (EU 15) po paritetu kupovne moći. S današnjih 40 posto prosjeka, trebala bi doći na 50 posto u 2020. Nekonkurentnost, nedovoljno efikasne javne institucije, nezadovoljavajuću infrastrukturu te korupciju, menadžeri drže ključnim čimbenicima koji će i dalje otežavati razvoj.

Obrazovni sustav, pak, koji još vide kao komparativnu prednost regije, ubrzano klizi prema sredini svjetske ljestvice pa se, uz negativne demografske promjene i velik odljev mozgova, ljudski kapital nameće kao još jedan od ograničavajućih faktora rasta u idućih 10 godina. Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska po odljevu mozgova među najugroženijima, na 122. mjestu na svijetu, u regiji je bolja tek od Bugarske i Srbije.

Komentara 54

MP
Mr.Pravda
19:30 02.03.2011.

otvarat ce mo autopraonice i trgovacke centre

DU
Deleted user
17:08 02.03.2011.

GLUPOST na kvadrat!!! Samo IKEA ce u Rugvici zaposliti gomilu radnika. A gdje su druge tvrtke. Osim toga povecanjem turistickog prometa koje ce ove godine kao posljedica krize u Tunisu i Egiptu uslijediti, producirati ce nova radna mjesta. Ova prognoza je tu samo da jos vise snizi rejting Hrvatske kako bi bankari mogli prodati jos skuplje kredite!!!

DU
Deleted user
18:54 02.03.2011.

Hrvatski su menadžeri uvjerljivo nanesposobniji u regiji (osim časnih iznimaka(Končar, Doking, Geofoto,Alston, Ele Kontakt i još par, na prste jedne ruke mož ih izbrojit) a jedini optimizam ... Večina njih našla se na pravom mjestu u pravo vrijeme i nee svojom sposobnošću, već pokvarenošću, lukavošću i spregom sa desnom i lijevom vlašću, postali takozvani biznismeni. U biti ban da lopo vska, za sve im je kriva cijena rada, a normalno u tome plaće. Nesposobni, lopovi, zajedno s političarima najprljaviji dio hrvatskog društva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije