Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3 PIF-a dobila spor

Trinaest godina dug proces državu će stajati oko 700 milijuna kuna

'30.07.2010., Zagreb - Davor Ostoja, predsjednik uprave SN Holdinga. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
11.06.2013.
u 08:00

Svjedoci države kao tuženika priznali na sudu da su PIF-ovima dali dionice neprofitabilnih i nesolventnih tvrtki

Spor vezan za kuponsku privatizaciju dug 13 godina trebao bi se napokon okončati. Nakon što su tri privatizacijska investicijska fonda (PIF-a) dobila spor protiv države, prema odluci Općinskog suda u Zagrebu naknada će se morati isplatiti i za dodatna tri PIF-a zato što im je država prije 15 godina dodijelila bezvrijedne dionice.

I bivši ministar priznao


Sud je utvrdio da se bivšim PIF-ovima Velebit, Proficio i Slavonski mora isplatiti oko 270 milijuna kuna odštete glavnice. No PIF-ovi će tražiti i isplatu kamata, koje bi prema procjenama mogle iznositi oko 400 milijuna kuna. Država pak ne prihvaća takvo što niti je spremna na nagodbu s PIF-ovima, što je, primjerice, učinjeno u poznatom sporu Darka Ostoje protiv države kada je nakon nekoliko pokušaja Ostoja dobio dionice Liburnia Riviera hotela. PIF-ovi su osnovani 1998. godine radi ubrzanja privatizacije preostale državne imovine i odštete pojedinim kategorijama stanovništva kao što su branitelji, prognanici... No u početku je bilo jasno da im je država dodijelila gotovo isključivo loše dionice.

Zanimljivo je da su to na sudu potvrdili i svjedoci države. Milan Kovač, tadašnji ministar privatizacije, priznao je da su na popisu bila društva koja nisu profitabilna i solventna. Jedna od svjedokinja, koja je tada bila zaposlena u Hrvatskom fondu za privatizaciju, priznala je da je država znala “da se na popis moraju staviti dionice profitabilnih i solventnih društava, ali da su se u fondu željeli riješiti velikog broja društava koja nisu bila privatizirana pa su zato na popis stavili društva koja nisu bila profitabilna i solventna”. Prema odluci suda Proficiju bi država trebala isplatiti 140,9 milijuna kuna, zatvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom Velebitu 68,4 milijuna kuna, a Slavonskom zatvorenom investicijskom fondu 61,7 milijuna kuna. Inače, vlasnik Proficija američki je državljanin Gavin Susman, čiji je problem s investiranjem i dugim procesom navodno spomenut za nedavnog posjeta američkog vrha našoj zemlji. Država ne želi nagodbu s ta tri bivša PIF-a iako je to učinila prije nekoliko godina s Validusom, SN Holdingom i bivšim PIF-om Dom.

Ostoji Liburnia hoteli


Najpoznatiji je slučaj pak onaj Darka Ostoje, kada je odluka nekoliko puta donesena pa povučena. U konačnici je, prije tri godine, Ostoja nagodbom dobio od države oko 63 posto dionica Liburnia Riviera hotela, a uskoro bi mu, rekao nam je Ostoja, prema dogovoru država trebala dati i preostala tri posto dionica tog poduzeća. PIF-ovima su 1998. godine dodijeljene dionice 458 tvrtki, od čega je većina bila u gubicima, što je potvrdio i vještak – Ekonomski fakultet u Zagrebu.

>> Investicijskim fondovima vraća se povjerenje ulagača

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije