Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak burze:

Investicijskim fondovima vraća se povjerenje ulagača

'29.10.2010., Solaris, Sibenik - Odrzana 20. godisnja konferencija Zagrebacke burze. Svake godine u listopadu Zagrebacka burza organizira veliku medjunarodnu konferenciju kao sredisnje mjesto okupljan
Filip Brala/PIXSELL
09.03.2013.
u 15:00

Najveći rast u siječnju su doživjeli novčani fondovi, no i u dioničke fondove vraćaju se investitori

Čini se da Zagrebačka burza neće dočekati svojih sedam mršavih godina; nakon pet godina žestokog pada volumena i profita te strmoglavog smanjenja vrijednosti dionica, indeksi i volumeni konačno rastu, a imovina otvorenih investicijskih fondova u siječnju se povećala za 847 milijuna kuna. Rast iznosi 6,53 posto, sa 12,96 milijardi kuna na kraju 2012. na 13,81 milijardu kuna posljednjeg dana siječnja. Rasli su i indeksi Zagrebačke burze; Crobex 4,94 posto u posljednjih tjedan dana, Crobex10 4,57 posto.

Crobex iznad 2000

Zamah je dao procvat na svjetskom tržištu kapitala; na Wall Streetu je Dow Jones ovaj tjedan probio povijesni rekord, nošen oporavkom američkog gospodarstva, a rasli su i ostali indeksi koji nešto znače; frankfurtski DAX, londonski FTSE100, pariški CAC... Zanimljivo je da je u posljednjih tjedan dana rast Crobexa u postocima bio viši i od Dow Jonesa i od DAX-a i FTSE-a, no što je još važnije, prevaljena je psihološka granica od 2000 bodova kojoj se indeks dugo nije približavao.

Kad je posrijedi imovina investicijskih fondova, još uvijek se osjeća zazor od rizika. Najviše su rasli novčani fondovi s najnižim rizikom i povratima tek nešto višim od kamata na štednju. Njihova se imovina u siječnju povećala 772 milijuna kuna, odnosno 8,46 posto, na ukupno 9,9 mlrd. kuna. I njihov je udio u ukupnoj imovini fondova najveći – čak 71,67 posto. No, vraćaju se i hrabriji ulagači u riskantnije dioničke fondove te je imovina pod njihovim upravljanjem rasla 108 milijuna kuna, 5,57 posto, na ukupno 2,04 mlrd. kuna, odnosno 16,12 posto ukupne imovine otvorenih fondova. Stručnjaci pak ističu da je imovina rasla uglavnom na prinosima, a ne na uplatama u fondove. Puno manje rasli su obveznički fondovi, tek nešto iznad jedan posto, dok su mješoviti u padu od 3,61 posto jer su slabiji prinosi izazvali odljev imovine. Da je ulaganje u dionice ponovno ‘in’ potvrđuje i analitičar SG-Splitske banke Jozo Leko, koji kaže da se na ZSE-u događa povratak ulagača.

– U kombinaciji s rastom cijena dionica veći volumen signalizira kako je sve više ulagača spremno plasirati novac u rizičnije klase imovine – zaključuje Leko.

Još vlada oprez, ali...

Ipak, Leko upozorava da je povjerenje ulagača još uvijek pritisnuto lošim makroekonomskim pokazateljima te da će proteći neko vrijeme dok šira investicijska javnost ne počne aktivnije ulagati sredstva na burzu. Sličnog je stava i Goran Vorkapić, direktor investicijskog bankarstva Centar banke koji tvrdi da će se ulagači u investicijske fondove vratiti jače u drugom valu rasta na tržištu kapitala jer su sada oprezni prema oporavku. Ipak, napominje da ulagača na Zagrebačkoj burzi ima više nego prije godinu dana, što se vidi po aktivnostima i u volumenu i u rastu cijena dionica. Pomaci na Zagrebačkoj burzi vide se već godinu dana, ali su tek sada rezultirali većim skokom, napominje analitičar.

– Burza je kao gruda snijega koja se valja, da bi se pretvorila u lavinu. Već osam mjeseci vidimo rast, koji je u zadnja dva mjeseca poprimio agresivni oblik – zaključuje Vorkapić pa kaže da su se ulagači vratili, ali će još neko vrijeme iz prikrajka promatrati situaciju.

>> Crobex narastao čak 10,52 posto, a najviše skočio argentinski indeks

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije