Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rovinj

Tajnoviti Mršić: Podravka preuzima Badel ili Vitaminku?

'18.10.2012., Rovinj - 6. Konferencija fondovske industrije i 22. konferencija zagrebacke burze. Dobitnici nagrada koji su prosle godine ostvarili najbolje odnose s investitorima. Treca nagrada pripal
'Dusko Marusic/PIXSELL'
19.10.2012.
u 10:52


Iz Podravke su poslali dopis da ne znaju o čemu je šef uprave govorio

Podravka preuzima ili Badel ili se revitalizira priča o akviziciji Vitaminke, a sve novcem iz obveznih mirovinskih fondova koji će dokapitalizirati koprivničku prehrambenu industriju nakon izmjene Zakona koje se očekuju u 2013. Siže je to kuloarskih priča koje je potaknuo predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić, jednom rečenicom prigodnog govora pri preuzimanju nagrade za transparentnost poslovanja.

Dionica skočila na 270 kn

– Slijedi još dobrih vijesti u Podravci i uskoro ćemo ih podijeliti s investicijskom zajednicom. Uskoro ćemo objaviti nešto što će utjecati na cijenu dionica. Sačuvajte nešto novca da ga imate nakon tih vijesti, ali zbog pravila burze ne mogu reći o čemu se radi – kazao je Mršić. Dionica tvrtke skočila je na 270 kuna, za 7,3 posto, a ostvareno je više od milijun kuna trgovine.

A operacija Podravka u scenariju iz neslužbenih izvora ide ovako. Zakon o obveznim mirovinskim fondovima trebao bi se izmijeniti tako da mirovinci više nemaju ograničenje od samo 10 posto udjela u nekoj tvrtki, već da se prag poveća na 20 posto udjela. To bi omogućilo dokapitalizaciju Podravke, a svježim kapitalom bi potom tvrtka mogla izvršiti akviziciju. S obzirom na to da se prijavila na natječaj za preuzimanje Badela 1862 povezivanje tih priča zvuči logično, a i akvizicija Vitaminke uvijek je relevantna.

Iako je cijela financijska industrija koncentrirana u Rovinju na godišnjoj konferenciji Zagrebačke burze i fondovske industrije, nakon Mršićeve izjave nastala je prepiska na relaciji HANFA, Zagrebačka burza, Koprivnica. Zagrebačka burza tražila je obrazloženje, Podravka je odgovorila da ne zna o čemu njezin predsjednik uprave govori.

“Društvo u ovom trenutku nema saznanja da postoje bilo kakve materijalne činjenice koje bi sukladno propisima trebale biti objavljene, zbog mogućnosti utjecaja na promet ili cijenu dionica”, navodi se u odgovoru Podravke na upit Burze.

Pali u drugi plan

I zbog Podravke i Mršića u drugi plan pala je rasprava o budućnosti fondovske industrije gdje je na panelu istaknuto da će 2013. donijeti brojne novosti na tržište pa možda i benchmarkove u fondovima, a ulazak u EU veliku konkurenciju i pad naknada za upravljanje. Povratak ulagača u fondove bio bi moguć kad bi se to ulaganje definiralo kao dugoročna štednja, poruka je skupa, i uz poreznu olakšicu. A stručnjaci zagovaraju i puno bolju komunikaciju s klijentima i okretanje prema regiji.

Komentara 3

LU
luksa
15:06 19.10.2012.

Profesor ONO i DSZ je upravo primio nagradu za transparentnost poslovanja i onda se ukakio. Očigledno tip nezna što je to transparentnost. Konačno na rukovodeće mjesto u Podravci je i došao netransparentno. Tko je bio u odboru za dodjelu ovih nagrada?

DU
Deleted user
18:46 19.10.2012.

oj drugovi jel vam žao......

OB
-obrisani-
20:34 19.10.2012.

zbog čega sam obrisan, dal zbog toga što mršić ne bi vodio ovakvu tvrtku nigdje u svijetu osim u hrvatskoj da mu nije sdp-ea, da nema kvalifikacije da upravlja tuđom imovinom, ili da bi i vlada odgovorila isto kad bii je pitali što to milanović govori, u čemu je problem, u tome što je svaka kritika ovih nakaza zabranjena, moralnizh nhakaza, sakrili ste ovaj članak nema šta, i ja ga jedva nađem, da se ne informiram po drugim medijima po vama ne bih saznao, i za kraj ovo je skandal zA NASLOVNICU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije