Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacije

S videorazgovorima Facebook grabi prema milijardi korisnika

'07.07.2011.,Zagreb - ILUSTRACIJA nova Facebook aplikacija za video razgovore koju su napravili u suradnji sa Skype-om. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
08.07.2011.
u 08:00


Facebook i Google u borbi za korisnike, ali i primat u novim načinima komunikacije na internetu

Društvene mreže doista preuzimaju vladavinu na internetu i pritom mijenjaju način ponašanja te postaju glavni kanala za komunikaciju. Naime, u posljednje vrijeme svjedočimo pravom nadmetanju u dodatnim uslugama. A na prošlotjedni veliki iskorak Googlea, s novom društvenom stranicom Googleom +, Facebook je odmah uzvratio. Da Mark Zuckerberg, osnivač i prva osoba Facebooka, Google shvaća ozbiljno, pokazao je munjevitim odgovorom i u suradnji sa Skypeom ponudio je Facebookov videochat.

Kako danas svi govore o videochatu i Facebooku, vratimo se malo na početak, što su videopozivi i tko je pokrenuo trend. Dovoljno je da spomenemo planetarno popularni Skype, koji je do današnjeg dana tržišni lider na području videopoziva.

Samo za članove

Skype je, za one koji ne znaju, instant messaging klijent koji je, osim klasičnog chata, korisnicima ponudio videopozive s jednog na drugo računalo preko peer to peer tehnologije. Osim toga, moguće je zvati fiksne ili mobilne brojeve, ali ne besplatno, nego uz pretplatničke modele ili plati koliko trošiš. Čak je moguće, na žalost ne i u Hrvatskoj, da zakupite fiksni broj na koji vas prijatelji mogu nazvati i s običnog telefona.

Potez Facebooka i Skypea mnogi procjenjuju kao potpuno prirodan za najveću društvenu mrežu koja želi upravljati komunikacijama i platformom poruka. Trenutačno, videochat služi samo za videopozive među članovima te društvene mreže.

Naime, ne možete pozivati korisnike koji nisu članovi. Realno, Facebooku sada i ne treba ništa više, uz sadašnji broj članova, koji se procjenjuju na 750 milijuna, njima je prvi cilj da što dulje i više zadrže svoje korisnike, a s videochatom će im to sigurno i uspjeti. Usto, sada će lakše osvojiti i neke korisnike Skypa koji nisu bili na Fejsu. Istodobno, Skype će, s obzirom na to da je riječ o integriranoj usluzi videorazgovora, na svom samostalnom servisu za računala odmah povezivati korisnike s Facebook-profilima.

Dakle, procjenjuju stručnjaci, okrupnit će se društvena mreža i dostići milijardu korisnika. Gospodin Zuckerberg najavio je da će uskoro u Facebook biti integrirane i ostale funkcije Skypea.

Jednostavan chat

Oglašivači vole sve ono što korisnike zadržava na stranicama društvenih mreža, a upravo kad je o tome riječ, složni su analitičari, Facebook je briljantan.

Isprobali smo kako radi Facebookov videochat i nakon brze instalacije, a cijeli taj proces traje ne dulje od tri do pet minuta, ovisno o vezi, dozvali smo prijatelje. Videoprozor je prilično jednostavan i pregledan za korištenje, a zasad prima samo jednog prijatelja.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
08:12 08.07.2011.

Veliki Brat Vas Gleda! Orwell? Ne Facebook!

ZA
zagabria1
14:54 08.07.2011.

broj realnih korisnika pada a da nema akvizicije Zynge za igre bio bi drastično manji. Facebook treba krenuti u proizvodnju cipela pa će imati još više korisnika. Ionako svaštari pa šta ne bi i to pokrenuo.

ZV
zvon
08:05 08.07.2011.

Facebook kao platforma za igranje Farmville-a i ostalih igrica privlaci mnogo korisnika koji imaju nekoliko profila. Nekako imam osjecaj da se facebook priblizava mnogo manjem broju nego sto je rijec u ovome clanku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije