Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENA ANALITIČARA

Popravili smo se - šanse za bankrot Hrvatske manje 5 posto

bankrot,siromaštvo,kune,kovanice,novčanik
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
28.01.2013.
u 08:31

Unatoč padu kreditnog rejtinga na smeće, analitičari su procijenili da nam je šansa za bankrot samo 22,4 posto

Koliko je vjerojatno da će neka zemlja doživjeti bankrot? Na to pitanje pokušavaju odgovoriti analitičari CMA Visiona, kuće koja je dizajnirala listu za otpis. Službeno je to lista rizika pojedinih zemalja, a vode se razinom CDS-ova, odnosno premije rizika za obveznice pojedine zemlje. Hrvatska je nakon trećeg tromjesečja 2012. na 18. mjestu. Time smo se popravili za pet mjesta i za pet posto u samo godinu dana. Dok se lani procjenjivalo da postoji 30 posto šanse da bankrotiramo, danas isti analitičari, unatoč padu kreditnog rejtinga, tvrde kako je mogućnost da Hrvatska ne može isplaćivati svoje obveze samo 22,4 posto. Premija rizika pala je za Hrvatsku s 485 na samo 348 baznih poena, što jamči 1,4 posto jeftinije zaduživanje.

Slovenija je u lošijoj poziciji od nas, kao i Irska, Mađarska i Italija. Popravak stanja može se zahvaliti samo prilikama na međunarodnom tržištu kapitala koje se smirilo i percepciji tržišta da Europa više nije toliko nestabilna. To najbolje pokazuje primjer Portugala koji je lani bio na drugom mjestu zemalja najugroženijih bankrotom, a ove je godine na sedmom mjestu.

Grčka je na čelu liste. U njezin su bankrot sada analitičari gotovo potpuno sigurni jer daju samo jedan posto šanse da zemlja ne bankrotira. CMA Vision analitičari kao zemlje kojima bankrot nikako ne prijeti smjestili su Norvešku i Švedsku, ali i Sjedinjene Američke Države. U razdoblju na koji se odnosi analiza SAD se suočavao s prijetnjom fiskalne litice, ali je očito na poziciju Amerike uvelike utjecalo političko značenje još uvijek najveće ekonomije na svijetu.

>> Moody\'s smanjio kreditni rejting Argentine, korak su do bankrota

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar rodjo rodjin
rodjo rodjin
09:24 28.01.2013.

znaci linic se zaduzio opet na nekoj svjetskoj kapitalistickoj banci sad vise nismo smece sad smo djubre

IN
intellegens
09:51 28.01.2013.

kad bi svi placali porez, kada bi se uredie javne sluzba i zdravstvo, smanjila birokracija, ukinule ili smanjile sve mirovine onih koji nisu svojim radom uplacivali u mirovinski susatav onda mi i nebi vise bili na toj list i mogl bi vratiti vanjski dug i renovirati skole, vrtice, ceste, fasade, graditi zemlju

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
08:58 28.01.2013.

- samo 22,4 % ? čiji si to analitičari izračunali? SDP-ovski?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije