Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fondovi spašavaju

Mirovinci imaju novac koji tvrtke hitno trebaju

novac, kune  foto: IGOR KRALJ                                                  '
Arhiva VL
08.11.2012.
u 20:00

Nakon Ingre sudionici tržišta kapitala boje se da ista sudbina slijedi i Nexe grupi, no u upravi najavljuju restrukturiranje i nove poslove.

Dalekovod je više od tjedan dana u blokadi, a uprava kompanije redovito pregovara s bankama.

– Ulažemo sve napore kako bi se u dogovoru s vjerovnicima riješila blokada računa. Vjerujemo da ćemo uspjeti u svojim nastojanjima – kažu u upravi kompanije.

Međutim, ne samo da će se to odraziti na teže dobivanje budućih poslova u zemlji nego se već odrazilo i na cijenu dionice Dalekovoda koja je pala na 91 kunu, oko 10 kuna manje nego prije blokade. A ta je kompanija upravo bila krenula s dobrom strategijom poslovanja, nakon što su u njezino vlasništvo ušli mirovinski fondovi.

Sud odbacio stečaj

U slučaju Dalekovoda, komentiraju neki analitičari, lošije su se ponijeli vlasnici mirovinskih fondova, stavljajući tako u drugi plan loše ciljana ulaganja mirovinaca, pri čemu se prije svega misli na Ingru i Nexe. Ingrina korporativna obveznica već se nudi za prodaju po 25 posto vrijednosti, dakle apsurd – kao da je netko uložio u banku novac, a dobio 25 posto od uloženog bez pripadajuće kamate. Jer Ingra zbog blokade nije isplatila kupon na obveznicu. Navodno će isplatiti iako su se ulagači već pomirili s tim da se to neće dogoditi. Sud je pak odbacio stečaj Ingre, a nije izražena inicijativa za predstečajnom nagodbom.

Obveznica Nexea pala je na 69 posto vrijednosti, a mnogi analitičari tržišta boje se da joj prijeti sudbina Ingre. U Nexeu kažu da u dogovoru s bankama rade na planu financijskog restrukturiranja, ali i zaustavljanju negativnih trendova, pri čemu će pomoći poslovi poput gradnje mosta na Savi kod Svilaja, gradnje osječke obilaznice te projekti HŽ Infrastrukture u pripremi.

– S predstavnicima Vlade razgovaramo o mogućnosti povećanja korištenja domaćih resursa u projektima, poput primjene betonskih kolnika – kažu u kompaniji te tvrde da i na tržištima zemalja u kojima posluju postoji niz projekata u pripremi.

Treba pronaći kupca

Ipak, investicijski fondovi koji su uložili u vrijednosne papire tih dviju kompanija osjećaju znatan odljev klijenata. Stoga se nagađa da upravo i oni prodaju papire tih dviju tvrtki, zasad bezuspješno. Ulaganje u obveznice Nexea u stvari i čine manji problem mirovinskim fondovima, a tamo su RBA i PBZ CO. Inače, mirovinski fond PBZ CO na vrijeme je nanjušio ulaganje u Ledo čije je dionice kupio po znatno nižoj cijeni od 8000 koliko bi ostali mirovinci sada dali za udjel u Ledu koji je neki dan najavio dokapitalizaciju. Kako Ledo nije ranije uspio naći kupca, mirovinci su dobar izbor, no kao i u slučaju Ine, može se postaviti pitanje: ako je Ledo tako dobar, zašto i prije po nižoj cijeni nisu ušli u tu tvrtku.

Pozitivan primjer dobrog ulaganja mirovinskih fondova jest i Petrokemija, no njihova želja za učinkovitijim upravljanjem zbog socijalnog momenta ne može uspjeti. Naime, poslovna je politika da se proizvodi kada je cijena plina mala, a obustavi proizvodnja kada su cijene visoke.

>>Dalekovod u blokadi, a udjele imaju tri obvezna mirovinska fonda

Komentara 4

NO
nonasur
22:54 08.11.2012.

Mirovinci služe da moja mirovina bude što veća - samo to! Nipošto da spašavaju gubitaše! Počnu li to raditi slijede TUŽBE!

DU
Deleted user
23:21 08.11.2012.

Bravo Lidija! Dakle mojih 100 kn uloženih u buduću mirovinu sada vrijedi 25. Baš me zanima koliko će vrijediti za par desetljeća. Rekao sam ja već davno, prevelika je lova u 2. stupu da se ne bi pokrala ili upropastila... Samo naprijed mirovinci, ima još gubitaša za spaljivanje novaca...

DJ
djopa
06:36 09.11.2012.

a koji su to fondovi tako pametno ulagali? obrađuje se tema, a ne kaže se ono najbitnije, dajte ljudima info da znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije