Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve češće u gubicima

Dalekovod u blokadi, a udjele imaju tri obvezna mirovinska fonda

indija,dalekovod,struja,prometna gužva (1)
Reuters/PIXSELL
30.10.2012.
u 15:40

Nije jasno zašto mirovinski fondovi ulažu u FGS-ove ako i sami mogu ući u tvrtke

Račun Dalekovoda blokiran je, a prema informacijama ljudi bliskih tvrtki, ako se dogovor s bankama ne postigne, takva situacija mogla bi potrajati i tjedan dana. U mjesec dana održano je nekoliko sastanaka s deset banaka kod kojih se bivša uprava zadužila za oko 150 milijuna kuna, a trenutačno banke zbog niza drugih loših plasmana postavljaju svoje uvjete za svakog dužnika pa tako i za Dalekovod, iako je to jedna od rijetkih tvrtki koja je dobila vrlo važne poslove u inozemstvu.

No, ta će blokada zakomplicirati te poslove, kao i prijave za neke nove, gdje se kao uvjet traži da tvrtka nije bila u blokadi.

Planovi AZ fonda

Iako je to zabrinjavajuće za domaće gospodarstvo, također je još jedan udarac za članove mirovinskih fondova, jer tri obvezna mirovinska fonda u toj tvrtki imaju oko 20 posto udjela. Pa se stoga postavlja pitanje je li to još jedan u nizu promašenih ulaganja mirovinskih fondova, koji imaju udjele u, primjerice, posrnuloj Ingri i Magmi ili su uložili novac u vrijednosne papire već tonućeg Nexea i opet Ingre.

Sudionici tržišta kapitala ipak tvrde da Dalekovod nije u toj skupini, jer je AZ mirovinsko društvo ušavši tamo smijenio upravu, srezao troškove, poduzeo sve u cilju restrukturiranja duga i u stalnoj je potrazi za strateškim partnerom. Ipak, za one koji jednog dana očekuju svoju mirovinu takvi potezi ne znače puno, te se s pravom postavlja pitanje hoće li promašena ulaganja imati i šire razmjere kada se fondovima poveća limit ulaganja u pojedinu tvrtku na 20 posto.

Vezano uz izmjene zakona, neki sudionici tržišta kapitala pitaju se i zašto onda mirovinci ulažu novac u fondove gospodarske suradnje (FGS) ako mogu i sami ući u tvrtku, zatim, hoće li i dalje postojati ljubav samo prema određenim tvrtkama. Pitaju se i tko će voditi brigu o ulaganjima, s obzirom na to da su društva za upravljanje mirovinskim fondovima "kratka" s ljudima. A za svaki sektor trebalo bi imati jednog portfolio menadžera.

Prinosi dobri

– Promašaja će sigurno biti, komentira jedan fond menadžer, jer teško je predvidjeti sve situacije na tržištu, no bitnije je, kaže, ono što su fondovi napravili u deset godina, a to je godišnji prinos od prosječnih gotovo šest posto.

Postoje i teze da se mirovinci žele dokopati naknada sjedeći u nadzornim odborima društava. Primjerice, iako je ta naknada u Dalekovodu 2000 kuna, ipak, principa radi, prema novom prijedlogu zakona ta će se naknada ubuduće uplaćivati u fond.

Komentara 3

KO
komifo
16:10 30.10.2012.

Ministarstvo gospodarstva, sad je preočito ,nije ništa radilo ovih 10 mjeseci i vrijeme je da Čačić ode,ova vijest, gubici petrokemije, zatvaranje Diokija, pad industrijske proizvodnje, o nerješenoj brodogradnji da ne govorim, kako samo nonšalantno izjavljuje "Stečaj", ode ti HNS u stečaj samo gledaj

NE
neverane
16:33 30.10.2012.

A da je tu firmu pročačkat,našlo bi se tu svega i svačega, ..

LU
luksa
17:12 30.10.2012.

1.Vlasnici mirovinskih fondova su strane banke. 2. Banke daju lihvarske kredite firmama 3. Firme dolaze u teškoće i vračanje kredita dolazi u pitanje 4. Uskaču fondovi i "spašavaju" firmu koja vraća kredit 5. Firma poslije i dalje propada i gubi vrijednost 6. Puše građani Ovo je klasičan sukob interesa i legalizirana pljačka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije