Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 2022. sa 60.000 turista

Hrvatska dobiva dvojezični web-portal za održivi turizam

Zagreb: Dodjela nagrade Večernjeg lista "Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2021. godine
Boris Scitar/PIXSELL
03.01.2022.
u 18:09

Protekla godina bila je najizdašnija za obiteljski smještaj, koji je registrirao 32,1 milijun noćenja. Slijede kampovi sa 17,4 milijuna i hoteli s 15,7 milijuna turističkih noćenja, dok je nautika upisala 3,1 milijun noćenja.

Hrvatska je u (n)ovu godinu ušla sa 60.000 gostiju opravdavajući i u novogodišnjoj noći epitet turističke zemlje. Danas ih je u našoj zemlji još uvijek bilo oko 22.000, a gotovo polovicu tog broja ugošćavaju domaćini Istre i Kvarnera. Završnica prošle godine bila je za otprilike 20.000 turista slabija nego rekordne 2019., ali ukupni, cjelogodišnji turistički rezultati nadmašuju očekivanja.

U 2021. našu je zemlju, naime, posjetilo 13,8 milijuna turista i 33 posto manje nego najbolje pretpandemijske godine, a ostvaren je 84,1 milijun noćenja i, u usporedbi s mediteranskom konkurencijom koja je prošla bitno lošije, tek 23 posto manje nego 2019. Protekla godina bila je najizdašnija za obiteljski smještaj, koji je registrirao 32,1 milijun noćenja. Slijede kampovi sa 17,4 milijuna i hoteli s 15,7 milijuna turističkih noćenja, dok je nautika upisala 3,1 milijun noćenja.

– Uz sigurnost, suvremeni turisti, posebno u pandemiji, sve više prepoznaju važnost održivosti destinacije. Kako bismo dodatno istaknuli novi strateški smjer hrvatskog turizma, Ministarstvo pokreće sveobuhvatni web-portal za održivi turizam na hrvatskom i engleskom jeziku, na kojem će biti dostupne informacije o važnijim dokumentima, izvorima financiranja, projektima, održivim praksama i ekocertificiranju, kao i o edukacijama, seminarima, konferencijama i događanjima te akcijama dionika u području održivog turizma. Na platformi ćemo imati i javno dostupan prikaz Indikatora održivog turizma – otkriva ministrica turizma Nikolina Brnjac i dodaje da je kreirana i oznaka održivosti hrvatskog turizma "Hrvatska prirodno tvoja", u engleskoj verziji "Croatia naturally yours". 

VIDEO: AFP: Hrvatska će do kraja stoljeća imati 2,5 milijuna stanovnika

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije