Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loše prognoze

Hrvatska će jedina u EU i ove godine imati pad BDP-a

Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
08.01.2015.
u 12:55

Svjetsko gospodarstvo rast će, prema prognozama, 2,9 posto, a najveći pokretač je SAD. Eurozona će imati umjereni rast

Prema prognozama Economist Intelligence Unita (EIU), sestrinske tvrtke britanskog tjednika The Economist, hrvatsko će gospodarstvo u sljedećoj godini imati lagan pad BDP-a, čime se pridružuju nizu institucija koje nam predviđaju minus. Prije nekoliko dana The Economist je bio puno optimističniji i predvidio nam rast u 2015. godini od 0,8 posto. Predvidio je rast i za prošlu godinu, ali je već sada jasno da smo i lanjsku godinu završili u minusu.

Jedini u EU u minusu

Iako nam je u skupini gubitnika koje je predvidio EIU minus najmanji, ipak zabrinjava jer smo jedina ekonomija u EU koja bilježi pad, i tako već godinama.

– U ovoj godini očekujem da će nam BDP pasti 0,5 posto – komentira Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, koji je inače najtočniji u svojim prognozama. – Ne vidim prostora za rast investicija, kako državnih tako i privatnih, zbog neizvjesnosti, a tek nešto bolju prognozu od lanjske temeljim na nešto boljoj osobnoj potrošnji – kaže Stojić. Uz Hrvatsku, EIU među europskim zemljama pad BDP-a prognozira i Srbiji, Ukrajini i Rusiji. Kako navode, Rusija pati od dvostrukog udarca – pada prihoda od nafte i sankcija. Svjetsko gospodarstvo će, prognozira EIU, rasti po stopi od 2,9%, a predviđaju da će prošlu završiti s plusom od 2,5 posto. – Globalni rast će biti potaknut nižim cijenama nafte, kažu, a SAD će biti najuspješnije gospodarstvo u 2015. godini, uz prognozirani rast od 3,3%.

Umjerena eurozona

Slabost u ekonomiji imat će zemlje eurozone i Japana te tržišta u nastajanju. Umjereniji rast eurozone odrazit će se i na hrvatsku ekonomiju jer o njoj znatno ovisimo. I dalje velik rast, iako nešto usporen, imat će Kina – 7% u 2015. godini. Rekorder u rastu BDP-a od čak 15 posto trebala bi biti Papua Nova Gvineja. U Makau će pad BDP-a od četiri posto biti zbog smanjenih prihoda od kockanja, a najlošiji svjetski pad od 4,5 posto trebao bi, prema prognozama EIU-a, imati Sijera Leone, zbog ebole. Kao što su ovih dana predvidjeli razni drugi analitičari, rast gospodarstva u SAD-u temelji se na povećanju potrošnje i ulaganja, te stanju na tržištu rada, padu cijene nafte i oporavku tržišta nekretnina. A i očekivanja su kako će FED u lipnju povećati kamatu. Umjereniji rast u eurozoni trebao bi biti rezultat popuštanja politika štednje i okretanje investicijama, a očekuje se i poticanje potrošnje i izvoza. Japan najavljuje nove mjere protiv njihova višegodišnjeg problema – deflacije.

>> Bez mjera ministra Lalovca deficit bi bio 20, a ne 12,8 milijardi kuna

>> Najbrže rastuća ekonomija EU u 2015. ušla s eurom

Komentara 6

CR
crocro
17:48 09.01.2015.

Kako cijela Europa i svijet znaju da će i ove godine kao i sve njihove godine vlasti, biti pad BDP-a, kada gosp. Grčić tvrdi već tri godine da živimo bolje i samo što nismo osjetili rast BDP-a i svakog trenutka očekuje da će to samo najedanput "buknuti". Dakle on je jedini čovjek koji je već istaknuo da je ovo prijelomna godina kada će BDP rasti, a prognoze cijelog svijeta su suprotne od gosp. Grčića. I zadnje 3 godine je svijet i Europa tvrdili jedno a samo gosp. Grčić drugo. I što mislite tko je uvijek bio u pravu? I tko će opet biti u pravu? A oni čekaju da ih opet zaokružite, najprije predsjednika a onda i njih. Pa navalite im dati glas, kada tonemo neka tonemo pjevajući kao posada na Titaniku.

WC
wCROw
16:53 08.01.2015.

Opet kriv HDZ.

OK
okus
04:20 09.01.2015.

Ma ni moguce?! Kraj takvih strucnih i postenih vodecih kadrova zadnjih 20 i kusur godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije