Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicije

HBOR turizmu dao 83% više novca, krediti premašili milijardu kn

turizam
Goran Jakuš/Pixsell
02.10.2012.
u 13:40

U prvih šest mjeseci prihodi od putovanja porasli su 10,6 posto, kaže ministar turizma Veljko Ostojić koji za 2013. najavljuje 2,5 do 3 milijarde kuna novih investicija.

Do jučer je Hrvatska banka za obnovu i razvitak turizmu odobrila milijardu i 17 milijuna kuna kredita, čak osamdesetak posto više nego tijekom devet mjeseci lani. Pritom je 90 posto novca išlo za investicije, a preostalih deset posto za obrtna sredstva.

– Trenutačno za kreditiranje u turizmu obrađujemo nove zahtjeve u vrijednosti od 440 milijuna kuna. Vjerujemo da će broj kredita za turizam rasti i dalje te da će ih u 2013. biti sedam do deset posto više nego ove godine. To ovisi u uspješnosti naših razgovora s međunarodnim financijskim institucijama, ali vjerujemo da će i kamatna stopa ostati jednako povoljna kao sada – kaže Anton Kovačev, predsjednik uprave HBOR-a, koji je danas čestitao ministru turizma na uspješnoj sezoni "u okolnostima kada gospodarska aktivnost mnogih sektora pada ili stagnira".

Turistički rezultati su to bolji, kazao je Kovačev, što je i lanjska turistička sezona bila dobra. Predsjednik uprave HBOR-a rekao je i da je udio izravnih kredita, bez posredovanja poslovnih banaka, u turizam povećan sa 33 na 52 posto, odnosno na oko pola milijarde kuna. To je, objasnio je, znak sigurnosti i povjerenja u hrvatski turizam. Turizam inače uživa povlašteni tretman kod HBOR-a; kredite s najdužim rokom otplate i s ponajboljim kamatnim stopama. Povrh svega, poduzetnici samo biraju hoće li uzeti kunski kredit s valutnom klauzulom ili bez nje. HBOR turističkom sektoru daje kredite na 17 godina s počekom od čak četiri godine i uz kamatu od jedan do tri posto.

Ministar turizma Veljko Ostojić danas je rekao da 83 posto više HBOR-ovih kredita za turizam u prvih devet mjeseci govori o rastu atraktivnosti hrvatskog turizma za investiranje.

– To nije slučajno, već posljedica niza Vladinih mjera, ali i dobrih uvjeta HBOR-a. Vjerujem da će dogodine samo HBOR u turizam plasirati novih 1,5 do 1,7 milijardi, a ukupno bi investicije mogle iznositi između 2,5 i tri milijarde kuna – veli Ostojić koji se danas pohvalio rastom prihoda od putovanja za prvih šest mjeseci od 10,6 posto te pozvao turističke menadžere da iskoriste uvjete koje HBOR nudi jer je, kaže, povoljniji investicijski okvir teško zamisliti. – Vjerujemo da se na rast investicijske atraktivnosti hrvatskog turizma odražava i smanjenje stope PDV-a od 1. siječnja iduće godine za turistički smještaj i hranu na deset posto. U svakom slučaju investicije ostaju u fokusu, prioritet hrvatskog turizma, jer bez njih nema nove kvalitete ni još boljih turističkih rezultata – poručuje Ostojić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije