Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrade burze

Dionica HT-a ima najveći promet, a Viaduktova najveći rast cijene

burza
Žarko Bašić/PIXSELL
13.12.2012.
u 12:00

Zagrebačka burza prvi put dodijelila nagrade. Iako promet na burzi pada, dolaze novi proizvodi i tvrtke.

Zagrebačka burza prvi je put nagradila sudionike tržišta i na taj način željela pridonijeti ohrabrenju kompanija koje su na burzi u godini koja bilježi loše rezultate poslovanja. Primjerice, do kraja prošloga tjedna promet dionica bio je 47 posto manji nego u istom razdoblju lani, a sveukupni promet 39,4 posto. Smanjeni su i prometi i tržišna kapitalizacija.

– Ipak, ove godine pojavili su se novi proizvodi na tržištu, a neke kompanije odlučile su se na prelazak u službenu kotaciju – rekla je Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze.

Ima i uspješnih

Nagradu za dionicu s najvećim prometom primio je Hrvatski telekom. Erika Kašpar, operativna direktorica Sektora za korporativne komunikacije i odnose s investitorima u HT-u, objasnila je kako je njihova dionica u jedanaest mjeseci činila 20 posto prometa burze, a tržišna kapitalizacija dionice bila je 16,5 milijardi kuna. No kao i na cijelom tržištu kapitala na kojem je dosadašnji promet u ovoj godini u visini prošlogodišnjeg ostvarenog već u svibnju, tako je i s dionicom HT-a ovogodišnji promet bio prošle godine ostvaren već u travnju.

– Ali iza razdoblja medvjeda na burzi, dolazi razdoblje bika, zaključila je Kašpar. Predsjedniku uprave Viadukta Jošku Mikuliću dodijeljena je nagrada za dionicu s najvećim porastom cijene. Cijena Vupikove dionice porasla je ove godine 140 posto.

– Među rijetkim smo tvrtkama u devastiranom građevinskom sektoru koje posluju stabilno. Zaposlili smo 500 ljudi, poslovanje je stabilno, a osim domaćih projekata u, primjerice, cestogradnji i lukama, radimo i u Alžiru, Njemačkoj i BiH, a uskoro bi se trebali normalizirati i poslovi u Libiji – rekao je Mikulić. Nagradu za najveći porast prometa dionice dobila je dionica Vupika, za člana godine investicijsko društvo Intercapital, nagradu za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala Erste banka, a dionica godine je ona Valamara.

Market makeri

Valamar je dobio nagradu zbog dobre likvidnosti, kapitala i adekvatnosti, niskih troškova financiranja i udvostručenih prihoda. Erste je bio prvi market maker za dvije dionice i certifikate, a izdao je i prvu kunsku obveznicu. Dodijeljena je i nagrada Drugom programu Hrvatskog radija za višegodišnju edukaciju o burzi.

 >>Ledo na burzi: Dionica će se upisivati po 8000 kuna

Ključne riječi

Komentara 5

AP
apolon
20:10 13.12.2012.

Već odavna nisam ništa naškrabao o najvećem i najvažnijem USA indexu SPX , mislim da je došlo vrijeme...čitatelji se možda sjećaju kada sam 2.maja 2011g. napisao da je to top SPX-a za duže vrijeme( i bilo je 10 mjeseci) ...ijeme( i bilo je 10 mjeseci) ... par dana prije 14.9 2012g.( vidi post) napisao sam da očekujem preokret USD, što naravno znači ( inverzni odnos) da je SPX 14.9. topirao na 1474 boda za DUŽE VRIJEME( najmanje 10mjeseci) ...zašto? određeni datumi su ključ svega!!!

AP
apolon
20:14 13.12.2012.

Hoću reći da će uskoro na burzama biti " krvi do koljena" a "shorterima" koji su zaglavili u svojim pozicijama želim- good luck!

OB
-obrisani-
21:01 13.12.2012.

apolon bre kako u tvojoj bosni ????????? ti izgleda da si rodjen medju vukovima, medju njima odrastao i skolovao se-bravooooooo?????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije