Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jesenska poslastica

VIDEO Gdje se u Zagrebu jede najbolji kesten-pire? 'Savršene je teksture, a šlag me u potpunosti oduševio'

Zagreb: Testiranje kesten pirea
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/26
04.11.2023.
u 08:00

Nema jeseni bez popularnog sezonskog deserta, a ocjene našeg kušačkog tima u testiranju kesten-pirea pomoći će vam da se zaputite na pravu adresu za uživanje

Rolade, sladoled, torte i kolači samo su neke od delicija u kojima se s dolaskom jeseni može naći mnogima omiljen sezonski plod, kesten. No u zagrebačkim se slastičarnicama posljednjih dana najčešće traži u jednoj od njegovih najpopularnijih varijanti, kesten-pireu. Neki su se odlučili na moderne verzije s raznim dodacima, ali uglavnom se nudi u dobro poznatoj kombinaciji sa šlagom, a u potrazi za najboljim kesten-pireom kojim se u metropoli možete zasladiti ove jeseni, upustili smo se u "težak zadatak" njihova kušanja.

U timu su, uz autoricu ovih redaka, bile Večernjakove novinarke Katja Knežević i Matea Grgin, a testirali smo kesten-piree pet zagrebačkih lokala, točnije četiri slastičarnice i jednoga restorana. Na popisu su se tako našli Theatrium by Filho te slastičarnice Zagreb, M&M, Orijent i Vincek.

Prva postaja bio je upravo restoran u Teslinoj 7, gdje smo imale priliku kušati pravu rapsodiju okusa, kesten-pire s modernim odmakom, koji je pred nas stigao u zelenoj boji. Nakon prolaznog vizualnog iznenađenja uslijedilo je i ono okusno, a na našim su se nepcima poigrale note kestena nadopunjenog blagim citrusnim aromama. Naime, klasičan kesten-pire chef Filip Horvat ove je godine odlučio pomiješati s matcha čajem, s kojim radi i kremu, te ga poslužiti uz redukciju limunova soka i sladoled od kondenziranog mlijeka. Desert stoji osam eura, a iako ga je zapravo teško kategorizirati kao kesten-pire, posjet Theatriumu by Filho definitivno se može preporučiti.

– Nije samo kesten-pire već znatno kompleksnija slastica. Okus kestena je dobar, no i nadjačan drugim komponentama. No u cjelini je jako zanimljiv desert pa svakako isprobajte – istaknula je Matea.

A kad je riječ o klasiku, kesten-pireu sa šlagom, favorita smo pronašle već na sljedećoj adresi, u slastičarnici Zagreb u Masarykovoj 4. Jedina mu je "zamjerka" bila "zeru" prevelika porcija.

– Da bi kesten-pire bio rahle teksture, morate ga nečim istisnuti, za što koristimo prešu za krumpir, a za razliku od slastičarnica u kojima ćete dobiti biljni šlag, kod nas se poslužuje s onim životinjskog porijekla – kazala je voditeljica Spomenka Tabak. Porciju od 120 grama ondje ćete platiti 4,50 eura, a nudi se i na kilograme pa jedan stoji 16.

VEZANI ČLANCI:

– Ovo je primjer dobrog, starog, klasičnog kesten-pirea. Savršene je teksture, a šlag me u potpunosti oduševio. Sviđa mi se što nije premastan, a okus šlaga i kesten-pirea sjajno se sljubljuju – komentirala je Katja zadovoljno mljackajući, a s njom se složio i ostatak žirija.

U ambijentu nove pješačke zone u Masarykovoj kušali smo i kesten-pire iz slastičarnice M&M, čija je adresa Ratarska 13 u Rudešu. Tekstura mu je slična kao i onoga u slastičarnici Zagreb, no nešto krupnija, a šlag je masniji pa se, prema ocjenama kušačkog tima, smjestio u zlatnu sredinu. Cijena je pak 3,80 eura.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Osjećaju se neki dodaci, ali nijedan se ne izdvaja pa se ovako prema okusu ne može jasno odrediti što je unutra. Šlag je malo premastan za moj ukus i mrvicu ga je previše u odnosu na količinu pirea, ali kada se jede sve zajedno, okus nije loš – istaknula je Katja.

Testiranje omiljene jesenske slastice nije moglo proći bez posjeta slastičarnici Vincek u Ilici, u kojoj je kesten u raznim varijacijama deserata nezaobilazan dio sezonske ponude. Ondje smo kušale još jednu klasičnu verziju sa šlagom, koja stoji 3,45 eura, no kako bismo jasnije ocijenile okus samog pirea, valjalo ga je testirati i bez popularnog dodatka. U staklenoj se čaši, složile smo se, jasno vidjelo kako je omjer kesten-pirea i šlaga, koji se ondje radi od tučenog vrhnja, savršeno pogođen, no kušanjem smo ipak pronašle malu zamjerku.

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

– Ne sviđa mi se kako mi je kesten-pire, kada sam ga probala samog, "zacementirao" usta. No dobar je u kombinaciji sa šlagom, za koji mislim da je malo pretučen jer u ustima više ostavlja okus maslaca – komentirala je Matea.

Njoj se svidio kesten-pire iz slastičarnice Orijent u Maksimirskoj 34, naše posljednje postaje u testiranju, ali inačica koja se ondje nudi za 4,80 eura ostale članice žirija nije oborila s nogu. Složile smo se da je pire, kada se jede zasebno, ipak malo presuh. A šlag, kojeg je u odnosu na količinu kesten-pirea bilo malo previše, nakon nekoliko se minuta počeo otapati.

– Iako malo podsjeća na kupovni, puno je slađi od ostalih. A s obzirom na to da sam ja tip osobe kojoj deserti moraju biti slatki, ovo mi je skroz prihvatljivo – zaključila je Matea.

VIDEO Testiranje - Kineski SUV Forthing T5 Evo

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije