Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recenzija

Što najbolje skida šminku? Testirali smo više proizvoda, jedan je pravo otkriće

Foto: Sandra Mikulčić
1/7
26.10.2023.
u 08:00

Koliko je djelotvoran gel za uklanjanje šminke kad ga nanosimo prstima, a kakav je u kombinaciji sa silikonskom četkicom? Je li vlažna maramica jednako dobra kao micelarna voda? Pogledajte koji nam je proizvod pravo otkriće

Vjerojatno ste već vidjeli video britanskog dermatologa kojim je on htio pokazati neučinkovitost vlažnih maramica za uklanjanje šminke. Niste? Ukratko, s tezom da je lice teksturom slično narančinoj kori naranču je premazao puderom pa je to ležerno prebrisao vlažnom maramicom, koja iz narančinih pora nije uspjela ukloniti sav puder. Njegova je ideja bila uputiti dame da se okane (povoljnijih) sredstava poput vlažnih maramica te da se okrenu skidanju šminke barem s dva druga kozmetička proizvoda. Kako ne smatram da mi lice nalikuje narančinoj kori i imam više desetljeća iskustva kako u nanošenju tako i u skidanju šminke, skeptična sam prema toj metodi pa sam sama isprobala kako funkcionira skidanje šminke različitim sredstvima – i s kakvim rezultatima, naravno.

Inače koristim Afroditin gel za čišćenje lica, za sve tipove kože (150 ml, 5,59 eura), u kombinaciji sa silikonskom ultrazvučnom četkicom za čišćenje lica (ovisno o proizvođaču, od 15 pa do više od 150 eura), pa sam u ovo testiranje krenula s tim. Šminka – moja svakodnevna: tonirana krema, puder, olovka za usne, ruž za usne i maskara. Na vlažno lice nanijela sam malo gela i lice očistila silikonskom četkicom. Moja se četkica ne ubraja među skuplje i bez ikakvih me problema svakodnevno služi već više od deset godina. Svakako je to jedan od uređaja koje valja uklopiti u dnevnu rutinu. Gel potom valja isprati vodom, a nakon tog uobičajenog postupka lice sam – da provjerim ima li ostataka šminke – prebrisala blazinicom s micelarnom otopinom. Blazinica je bila potpuno čista, pa zaključujem da je i moje lice takvo svakog dana nakon skidanja šminke. Drugi test bio je čišćenje istim gelom, ali bez ultrazvučne četkice. Gel sam na lice umasirala prstima. Nastojala sam ga dobro utrljati i zahvatiti svaki dio, svaki nabor. Test vlažnom blazinicom nakon skidanja šminke pokazao je da to nije uspješna metoda – na blazinici je ostalo dosta šminke.

VEZANI ČLANCI:

Za treći test kupila sam nešto novo. Barem za mene novo. Također Afroditin proizvod (sviđa mi se njihov omjer cijene, kvalitete i količine), ali ne gel nego micelarnu pjenu za skidanje šminke (150 ml, 7,79 eura). Ugodno miriše, na lice sam nanijela i utrljala prstima, potom isprala vodom i napravila provjeru vlažnom blazinicom. Lice je bilo potpuno čisto. Dakle, gelu treba pomoć ultrazvučne četkice, ali pjeni ne treba! Korisno je znati i da me pjena nije pekla za oči, budući da sam njome uklonila i maskaru s trepavica. Također, u odnosu na gel, pjena se puno lakše i brže ispere s lica. No, pakiranje gela trajat će duže nego pakiranje pjene. Četvrti test bio je onaj osporavanom vlažnom maramicom za čišćenje. Uvijek imam pri ruci paketić jedne od dvije povoljnije (Konzumova Olea od 0,99 eura za pakiranje s 25 maramica i Sparova Beauty Kiss od 0,79 eura za također 25 maramica) koje mi se sviđaju jer ne iritiraju ni oči ni kožu lica, a vjerujem da dobro skinu šminku, bez obzira na dermatologov test s narančom. Test na mojem licu pokazao je da Olea maramice za osjetljivu kožu u potpunosti skidaju šminku, a isto je bilo i nakon čišćenja Beauty Kiss maramicom. Na blazinici natopljenoj micelarnom vodom nakon čišćenja vlažnom maramicom nije ostalo ni traga šminke. Bez obzira na to, nakon skidanja šminke vlažnom maramicom imam naviku umiti se vodom, pa taj potez ukloni ostatke šminke, ako ih koji put bude.

Peti test onaj je Garnierovom micelarnom vodom (400 ml, ovisno o vrsti 5,96 do 7,29 eura), u mojem slučaju obogaćenom hijaluronskom kiselinom. Prva natopljena blazinica pokupila je gomilu šminke, to joj je i bio posao. Na drugoj, provjere radi, nije bilo tragova šminke. Zaključak svega ovoga jest da cijela paleta proizvoda za skidanje šminke postoji zato da bismo mogli pronaći koji nam u određenom trenutku najbolje odgovara – s obzirom na vrstu šminke, tip kože, ali i dnevni ritam. Kad sam na putu, maramice su mi prvi izbor, jednako kao što su to bile kad bih s posla došla preumorna za neku ozbiljniju rutinu. Nakon ovog testiranja za tu svrhu imam novo omiljeno sredstvo: micelarnu pjenu za čišćenje. Uobičajeni dnevni ritam ostat će mi nepromijenjen: gel u kombinaciji s ultrazvučnim čistačem. Ono što s novim spoznajama više neću raditi, neću u žurbi posegnuti samo za gelom, bez silikonskog čistača. Micelarna voda također dobro uklanja šminku, mojoj kćeri ona je prvi izbor. Meni je draža u ulozi sredstva za osvježavanje lica, ne za potpuno čišćenje, iako se na testu dokazala i u tome. Ima, naravno, još sredstava za skidanje šminke. U ponudi su i ulja i mlijeka za lice, no ona su prikladnija za suhu kožu pa meni nisu opcija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije