Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE

Koristite internetsko bankarstvo? Evo zašto morate biti oprezni!

tipkovnica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
28.03.2014.
u 16:01

Napadima nisu ugroženi sigurnosni sustavi banaka, no svejedno mole klijente da im proslijede sumnjive mailove i pozive

Hrvatska udruga banaka upozorava građane, obrtnike i tvrtke koji se koriste internetskim bankarstvom na zlonamjerne napade kojima je cilj krađa PIN-ova i ostalih  financijskih podataka. Iz HUB-a otkrivaju da su zabilježeni upadi virusa i “trojanaca” na računala širom Hrvatske na različite načine, od kojih su najčešći otvaranje zaraženih privitaka elektroničkih poruka, linkova s malicioznim kodom na internetu te korištenje programa za udaljeni nadzor računala. Korisnicima  koji  sumnjaju da bi im računalo moglo biti zaraženo savjetuju angažiranje stručne osobe.

Napadima, međutim, nisu ugroženi  sigurnosni sustavi banaka niti sustavi internetskog bankarstva, no svakako, no svejedno  banke mole klijente da pozive ili e-mailove u kojem se zahtijevaju tajni podaci  potrebni za autorizacije bankarskih transakcija dojave svojoj matičnoj banci.

Klijentima poručuju  da  nikome ne otkrivaju PIN-ove te da pametne kartice ili  USB  uređaje  nakon korištenja isključe iz računala i uz njih nikad ne spremaju PIN. Na meti su, naime, ponajprije poslovni korisnici koji u internetskom bankarstvu autoriziraju transakcije karticama i čitačima ili USB uređajima spojenim na računala.

-  U korištenju  e-bankarstva  za  građane, s obzirom na način i vremenski tijek  autorizacije putem tokena koji je izvan računala, računi fizičkih osoba nisu ugroženi čak i u slučaju da je računalo korisnika napadnuto - kažu u HUB-u.

>> Novi virus prijeti: Zaključat će vam podatke i tražiti 1660 kn

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije