Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trojan CyrptoLocker

Novi virus prijeti: Zaključat će vam podatke i tražiti 1660 kn

laptop
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL
03.01.2014.
u 11:40

On će vam šifrirati osobne podatke na računalu tako da vam onemogući pristup i porukom na ekranu zatražiti od vas da platite 300 dolara, odnosno oko 1660 kuna, u roku od 96 sati ili zauvijek izgubite sve zaključane osobne podatke

Novi virus prijeti korisnicima Windowsa.

CyrptoLocker posljednji je u nizu tzv. ucjenjivačkih Trojana. On će vam šifrirati osobne podatke na računalu tako da vam onemogući pristup i porukom na ekranu zatražiti od vas da platite 300 dolara, odnosno oko 1660 kuna, u roku od 96 sati ili zauvijek izgubite sve zaključane osobne podatke, piše Business Insider.

Zbog relativno velike količine novca koju zahtjeva i kratkog roka za plaćanje ovaj virus smatra se agresivnijim te se širi većom brzinom od drugih sličnih virusa. Širi se porukama e-pošte i to najčešće u obliku obavijesti iz UPS-a i FedExa zajedno u obliku .pdf.exe datoteke. 'US Computer Emergency Readiness Team' , američka organizacija koja se bavi takvim prijetnjama, navodi da ne morate biti u SAD-u da se vaše računalo zarazi ovim Trojanom. No potrebno je više od samog otvaranja e-pošte da biste se zarazili njime. Potrebno je skinuti ''zip'' datoteku koja se nalazi u e-pošti unutar koje se krije .pdf.exe. datoteka..exe datoteka omogućuje da se CyrptoLocker pokrene na vašem računalu dok .pdf ekstenzija skriva stvarnu funkciju datoteke.

Za sada su ugroženi korisnici Windowsa 7, Viste ili XP-a.

>> Ne nasjedajte: Virus opet napada i traži uplatu 500 kuna

Ključne riječi

Komentara 6

SI
Sinatra
11:59 03.01.2014.

ako već želite ilustrirati članak, ilustrirajte ga sa fotografijom windows kompjutera, jer trojan napada windows OS a ne sa fotkom Apple-a koji radi na OSX.

MO
modovisisajteMaraschino
12:08 03.01.2014.

trojani nisu virusi... opet prevođenje teksta sa Google translate... a i koliko moraš biti pametan da otvaraš poštu od pošaljitelja kojeg ne poznaš. ljudi imajte barem 2 e-mail adrese, jednu koju koristite za e-mail a drugu za davanje i registracijecije po internetu i na tu će vam stizati masa spama i tih trojana... instalirajte si Malwarebytes, CCleaner i eventualno SPAMFighter. svi su besplatni a odlični za eventualne "nametnike"

DU
Deleted user
14:34 04.01.2014.

inace virus je preko mjesec dana star i svi antivirusi ga uredno detektiraju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije