Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FERConnect

Autor knjige 'Umjetna inteligencija ne postoji': ChatGPT je otprilike 64 posto točan

Okupljanje alumna Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu FERConnect
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
10.11.2023.
u 12:20

Gostovanje dr. Julie se savršeno uklopilo kao podloga za organiziranje FERConnecta, već uspješno započete priče o okupljanju alumna, istaknuo je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas

Gotovo tristo sudionika okupilo se u četvrtak na drugom velikom okupljanju FERConnect u organizaciji Alumni odbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj. Poseban gost bio je francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju dr. Luc Julia, glavni direktor za znanost Renault Grupe i sukreator Appleovog glasovnog asistenta SIRI, čiji je razvojni tim i vodio. Jedan je od sto najutjecajnijih francuskih inženjera u digitalnom svijetu, koji stoji iza desetaka patenata, a u bestseler knjizi, "Umjetna inteligencija ne postoji", dekonstruirao je mit o umjetnoj inteligenciji. Upravo to bila je tema i predavanja, koje je velik broj posjetitelja slušalo stojeći, budući da je amfiteatar bio popunjen do posljednjeg mjesta. Događanju je prisustvovao veleposlanik Francuske Republike u RH Fabien Fieschi.

- Kažem da umjetna inteligencija ne postoji upravo jer je mnogo pozornosti usmjereno prema tome što ona je, a što nije. Kad govorim o umjetnoj inteligenciji koja ne postoji, govorim o holivudskoj, znanstvenoj fantastici, Terminatoru. Svi ti filmovi prikazuju nešto što nije stvarnost. Dakle, ta umjetna inteligencija ne postoji, ali, naravno, mnogo je umjetne inteligencije koja postoji. To nisu te velike nevjerojatne stvari koje će zamijeniti ljude - objasnio je dr. Julia u opuštenoj atmosferi u krcatoj dvorani D1, gdje je nekoliko je puta i nasmijao okupljene. Podijelio je i mnogobrojne korisne informacije iz područja umjetne inteligencije, primjerice da je ChatGPT otprilike 64 posto točan (odnosno 36 posto netočan) te da autonomna vožnja nikada neće postojati. Poslije predavanja dr. Julia i prof. dr. sc. Hrvoje Džapo vodili su zanimljivu raspravu jedan na jedan, popraćenu brojnim pitanjima publike.

Mladen Pejković, predsjednik Alumni odbora FER-a (Atlantic Grupa), objasnio je značaj i vrijednost gostovanja ovakvih renomiranih stručnjaka za alumni zajednicu: - Osim već poznatih programa mentorstva kojim pokušavamo pomoći mladim studentima i profesionalcima, programa zaklade kojom pomažemo studentima slabijeg imovinskog stanja, programa u kojem pojačavamo veze između gospodarstva i Fakulteta, alumni zajednica posvećena je i organiziranju događanja u sklopu kojih se dijeli znanje i jača suradnja s Fakultetom, kao i događanja koja šalju važne poruke u vrijeme industrijske revolucije, koje mogu stvoriti određenu društvenu korist.

Gostovanje dr. Julie se savršeno uklopilo kao podloga za organiziranje FERConnecta, već uspješno započete priče o okupljanju alumna, istaknuo je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas. - Veleposlanstvo Republike Francuske u okviru programa Znanstvenog studenog nudilo je gostovanja vrhunskih francuskih znanstvenika i stručnjaka. Mi smo se javili za suradnju te smo organizirali gostovanje dr. Julie u okviru naših aktivnosti alumni zajednice. Aktualna tema umjetne inteligencije uvijek je atraktivna, a zanimljiva je i zato što povezuje tehnološku i društvenu domenu - rekao je Bilas, naglasivši važnost razmjene stručnjaka između različitih država te pokretanja zajedničkih inicijativa.

U čast suradnje s francuskim veleposlanstvom, u Galeriji FER-a sljedećih deset dana bit će izložena pop-up izložba 'Parlez-Vous Science?' sa zanimljivim ilustracijama i pričama o važnim događajima i znanstvenicima te doprinosima francuske znanosti svijetu kakvog poznajemo danas.

VIDEO Big Brother u Šibeniku: Umjetna inteligencija već ispisala prve kazne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije