Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ljudska glupost

Prijeti im zatvor: Ubili zaštićenog risa pa se pohvalili na Fejsu!

ris
Foto: Besim Merdžanić Facebook-profil
1/2
31.01.2014.
u 10:05

Pretpostavlja se da je ris kojeg su ubili lovci iz Fojnice u BiH došao iz Hrvatske

Lovci iz BiH ustrijelili su ispod planine Vrtača zaštićenog risa te se fotografijama s ''trofejom'' pohvalili na Facebooku. Kako je ris zaštićen na području cijele Europe, ali i Zakonom o lovstvu BiH, policija je pokrenula istragu o slučaju.

Četvorici lovaca iz fojničke sekcije Prkos sada prijeti zatvorska kazna u trajanju do godinu dana, javlja Klix. Riječ je o Naimu Burekoviću, Fikretu Softiću, Hamdiji Zahiroviću i Edinu Pugonji. Oni su otkriveni nakon što je spornu fotografiju na društvenoj mreži objavio i potpisao stanoviti Besim Merdžanić koji je i sam iskoristio priliku i pozirao ispred smaknute životinje.

Predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH Salem Alihodžić kazao je kako je ris odavno iščeznuo s područja BiH. Pretpostavlja da je riječ o primjerku koji je u potrazi za hranom došao s teritorija Hrvatske.

Osuda svjetskih organizacija za zaštitu prirode

Ubrzo nakon vijesti o ubijenom risu, stigle su i osuđujuće reakcije iz svijeta. Organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su objavom fotografije lovaca iz Fojnice.

– Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njezinih prirodnih dobara, koja pripadaju cijelom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih zvijeri čije su populacije u cijeloj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom – istaknuo je Leon Kebe iz WWF-a te dodao kako se zakon koji je na snazi mora provesti, a krivci kazniti.

Procijenjeno je da je populacija risa u cijeloj Europi 8000 jedinki. U našoj regiji ris se nalazi na Karpatskim i Dinarskim planinama, ima ga i u Makedoniji. S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka od izuzetne je vrijednosti.

>>Ustrijelio labuda i pobjegao u terenskom vozilu

Komentara 57

Avatar Plantago
Plantago
11:03 31.01.2014.

Lovci: hrpa pijanaca koja ide kroz šumu i ubija sve živo. Nemojte mi samo o tome kako se i brinu za jadne srnice i zečiće i tamane štetne lisice i divlje svinje. Srne (i fazane i prepelice) hrane da bia bi ih ubijali, lisice bi kontrolirali vukovi i čagljevi da ih nisu potamanili, divlje svinje su naselili tamo gdje nikad nisu bile i rade groznu štetu. Tim slavnim lovcima nema draže nego pucati u pse i mačke "jer su ušle u lovište". A ovo sve sam rekao za registrirane lovce, o krivolovcima tek da ne govorimo.

Avatar gladnijura
gladnijura
10:54 31.01.2014.

Jedino se budale hvale vlastitom glupošću.

UR
Urar
14:22 31.01.2014.

Ima toga i u Hrvatskoj....lani je jedan "lovac" ubio risa u okolici Lovinca. kako je s balavac sin od lovnika sve se brzo zataškalo. I još je bio ponosan....luzer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije