Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formula 1

Nekada dobre prijatelje sada razdvaja borba za naslov prvaka

Nico Rosberg, formula 1
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
16.10.2016.
u 23:30

U povijesti formule 1 bilo je dosta primjera rivalstava, Nico i Lewis nisu prvi, a sigurno ni posljednji

Tjednik Max donosi veliku priću o posebnom dvojcu u Formuli 1. Nijemac je u Suzuki devetu pobjedu sezone i s 33 boda prednosti iza sebe ostavio momčadskog kolegu Lewisa Hamiltona. No, ništa još nije gotovo, još je četiri utrke do kraja sezone i 125 bodova mora se podijeliti. Iako voze za istu momčad i iako su kolege, ova su dva konkurenta za naslov kako različiti vozači, tako i dva primjera različitih načina života. U povijesti formule 1 bilo je dosta primjera rivalstava, Nico i Lewis nisu prvi, a sigurno ni posljednji.

Kao Ronaldo i Messi

Najpoznatiji negativni naboji u momčadi datiraju iz 1989. i zlatne ere McLaren Honde, gdje su protagonisti bili Ayrton Senna i Alain Prost. Sada su akteri drugi, konstruktor drugi, a Hamilton i Rosberg vode show. Nije samo svijet F1 pun priča o rivalstvima i borbi za tron, cijeli sport je takav. Cristiano Ronaldo i Lionel Messi konstantno pune naslovnice svojim životima. Legendarni CR7 na glasu je kao arogantan i bezobrazan, dok je s druge strane Messi oličenje dobrote. No, život nije crno-bijel pa tako ni oni sami, ali od takve karakterne polarizacije daleko nisu ni Hamilton i Rosberg. Lewis, kojemu je već predodređeno da bude velik, ime je dobio po jednom od najboljih atletičara u povijesti, Carlu Lewisu, rođen je u Velikoj Britaniji. Život je proveo u predgrađu Stevenagea, a roditelji su mu se rastali kada je imao dvije godine.

Svoju je budućnost prorekao 1995., kada je imao deset godina, na dodjeli nagrada Autosport. Tamo se približio glavnom čovjeku McLarena Ronu Dennisu i rekao mu: – Jednog dana ću voziti za tebe i želim voziti za McLaren. I u manje od tri godine McLaren i Mercedes-Benz dali su mu ugovor za njihovu akademiju mladih vozača Young Driver Support Programm, a posljednjih nekoliko godina u Mercedesovu bolidu osvaja svjetske naslove. Da, sve je postigao sam. Možda njegov otac nije bivši vozač formule i možda ga život nije mazio, ali zato sada zna kako uživati u njemu. Zbog svog načina života Lewis je često pod objektivima fotoaparata i često je kritiziran. No, u jednom intervjuu za formulu 1, koji je dao u veljači ove godine, objasnio je svoje ponašanje.

– Pokušavam pronaći ravnotežu u svom životu. Naravno da moram napuniti baterije za svaku sezonu, i da, stil kojim ja živim definitivno je drukčiji od onog drugih vozača.

Ali tko kaže da to mora biti način na koji oni rade stvari? Moj stil odgovara meni. Sve je u uživanju u malim trenucima. Možda i prije nego što ću očekivati moja F1 karijera bude gotova i želim biti siguran da, kada pogledam iza sebe, mogu reći da sam živio do maksimuma. To je ono što pokušavam napraviti. Uživam u životu. Putujem koliko god mogu, želim vidjeti što više mjesta i iskusiti što više stvari i raditi svoj posao najbolje što znam – rekao je Hamilton.

Da, zločesti dečko vrijeme provodi putujući i zabavljajući se sa celebrityjima i njegov život nije nalik onome, mirnijem, Nica Rosberga.

Keke kao mač nad glavom

Nicova je priča malo drukčija. On, rođeni Nijemac, sin Kekea Rosberga, finskog prvaka F1 iz 1982., možda je imao bolje plodno tlo za uspjeh, za razliku od britanskog kolege. No, statistika ne pokazuje tako jer Hamilton ima tri naslova prvaka, a iako su nekad bili bliski, njihovo prijateljstvo na kušnju stavlja borba za naslov.

– Jako poštujem Lewisa, ali trenutačno nismo najbolji prijatelji. Ono što je najveća teškoća između nas dvojice je to što smo jako kompetitivni i zbog toga je teško ostati prijatelj jer natjecanje je toliko ekstremno. Tako je bilo i prije kada smo dijelili hotelsku sobu. Koliko pizza možemo pojesti? Tko će doći prije od lifta do sobe? Natjecanje bi bilo svuda oko nas, ali tada nije bilo utjecaja momčadi, medija i novca. To sada stvara poteškoće – prisjetio se Nico kako je bilo prije deset godina. Nico, koji je za razliku od Lewisa odrastao u bogatom Monacu, Nico koji govori pet jezika, Nico koji je otac jednogodišnje djevojčice, Nico koji je do sada stalno bio u sjeni Lewisa, ali Nico koji je sada u vodstvu. No, Hamiltonu to izgleda ne smeta toliko. On je, čini se, sretan, barem je bio prije utrke u Japanu. Na konferenciji za novinare prije utrke, umjesto da je odgovarao na pitanja, on je slikao sebe i Carlosa Sainza, uređivao fotografije i postavljao ih na internet. Prigovarali su mu da je nepristojan, a on se ispričao i zaključio kako je bilo zabavno. Da, po ponašanju se razlikuju, ali to nije jedini razlog njihova neslaganja. I momčad je kumovala polarizaciji. Lewis koji je zbog kvara motora morao odustati na Sepangu, počeo je tržiti odgovore.

– Trenutačno ne znam može li moje vozilo izdržati. Imamo mnogo motora za vozače, ali samo moji motori imaju kvarove ove godine. Ovo je neprihvatljivo. Borimo se za titulu, a samo moji motori otkazuju. Nije mi jasno – bio je ljutit Lewis.

Odgovore želimo i mi, a i pitanje o kvaru motora za sobom povlači mnoga druga. Gura li Mercedes Rosberga na postolje? Možda, ali sigurno ne na taj način da sabotira Lewisov bolid. To bi jednostavno bilo smiješno. No, da će momčad odrediti pobjednika, to je vjerojatno, Lewisu je talent dovoljan, a naslove već ionako ima. S druge strane, Nico trenira puno, muči se, a vozi tek prema svom prvom. Samo mora paziti da mu Lewis, u stilu pravog showmana, krunu ne ukrade u posljednji trenutak...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije