Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završilo četvrto izdanje

Najveći pehist Croatia Rallyja: Udarili smo u kamen, nitko ga nije označio kao opasnost

Proglašenje pobjednika - INA Zagreb WRC Croatia 2024.
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/7
22.04.2024.
u 08:00

– Sigurno je da postoji osjećaj razočaranja zbog vrtnje i izbora guma koji nije idealan, ali eto nas. Pokušao sam sve, ali ovoga puta nije uspjelo. Ipak, bio je to sjajan vikend bez obzira na to što sam razočaran posljednjim danom relija – istaknuo je Evans.

Osmerostruki svjetski prvak u reliju Francuz Sebastien Ogier (Toyota Yaris) ukupni je pobjednik četvrtog izdanja WRC Croatia Rallyja, što mu je drugi trijumf na hrvatskim cestama, gdje je do pobjede stigao i prije tri godine. Za 40-godišnjeg Francuza ovo je ukupno 100. postolje u karijeri na WRC natjecanjima te 59. pobjeda.

Jako lijepe brojke

– Lijepe brojke, sigurno sam sretan zbog njih. Ovo je težak vikend, znali smo da će dolazak ovdje na početnu poziciju biti problem, nismo odustajali od pritiska koliko smo mogli. Toliko je trenutaka kakve nikada u životu nisam imao u jednom reliju, ali što je najvažnije, vratili smo se kući pobjedom pa zahvaljujem timu. Moje brojke? Tko bi to pomislio prije 15 godina, tako da uživam u svakom trenutku, uživam u svakoj prilici za vožnju ovih automobila, a lijepo je vidjeti da još uvijek imamo i malo brzine – rekao je Ogier.

Ogier je na 20 brzinskih ispita imao ukupno vrijeme od dva sata, 40 minuta i 23.6 sekundi te je od drugoplasiranog momčadskog kolege Velšanina Elfyna Evansa bio brži za 9.7 sekundi. Evans je osvojio drugo mjesto i na prvom izdanju Croatia Rallyja 2021., ali je tada u zadnjem zavoju napravio pogrešku i propustio priliku za pobjedu.

– Sigurno je da postoji osjećaj razočaranja zbog vrtnje i izbora guma koji nije idealan, ali eto nas. Pokušao sam sve, ali ovoga puta nije uspjelo. Ipak, bio je to sjajan vikend bez obzira na to što sam razočaran posljednjim danom relija – istaknuo je Evans.

Belgijac Thierry Neuville (Hyundai i20), koji je u posljednji dan ušao kao vodeći, zbog izlijetanja na drugom nedjeljnom 'brzincu' i većih oštećenja na svom automobilu na kraju se morao zadovoljiti trećim mjestom, a za Ogierom je zaostao za 45.8 sekundi.

– Tako je kako je. Mislim, imali smo sjajnih nekoliko dana, ali nažalost zadnji dan nije prošao tako dobro. Na kraju uzimamo važne bodove, 19 bodova nije loše, ali radije da smo malo više gurali u Powerstageu, ali se automobili bez stražnjeg krilca ne može kvalitetno voziti – istaknuo je Neuville.

Japanac Takamoto Katsuta (Toyota Yaris) pobjednik je nedjeljnog redoslijeda, tzv. "Super nedjelje", što mu je donijelo sedam bodova, a maksimalnih pet bodova na "Power stageu" zaradio je Francuz Adrien Fourmaux (Ford Puma), koji je bio najbrži u zadnjoj etapi Zagorska Sela – Kumrovec.

– Previše iznenađenja bilo je na brzim dijelovima pa sam bio malo previše oprezan. Ovo nije ono što sam želio na ovakvoj završnici, ali sam barem dobro završio reli i osvojio nekoliko bodova za tim. Nadam se da će ubuduće biti još bolje – rekao je Japanac.

Neuville je vlasnik nepopularne titule najvećeg pehista Croatia Rallyja jer je u svakom od dosadašnja tri izdanja bio blizu trijumfu, štoviše sva tri puta je na polovici relija držao prvo mjesto, ali na koncu je ostajao bez pobjede. Jednom zbog krivog izbora guma, drugi put zbog kvara alternatora na automobilu, treći put jer se zabio u betonski šaht i polomio ovjes Hyundaija i20. Niz se nastavio i ove godine. Neuville se nikako nije mogao riješiti gorčine zbog peha od petka, kada je probušio gumu i izgubio deset sekundi.

– Žao mi je zato što smo to mogli izbjeći. Pogodili smo kamen pokraj ceste, ali kada smo poslije analizirali taj zavoj i pogledali fotografije taj se kamen vidio, samo ga nitko nije označio kao opasnost. Da jest, vjerojatno ne bih rezao taj zavoj, pa ne bi bilo ni probušene gume ni izgubljenog vremena.

Belgijac zadržao vodstvo

Thierry Neuville je na hrvatskim cestama na kraju osvojio 19 bodova, isto koliko i Elfyn Evans, te je Belgijac zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog prvenstva s 86 bodova, šest više od Velšanina. Treći je Francuz Adrien Fourmaux koji je na prva četiri relija u sezoni sakupio 59 bodova, od čega ih je 13 osvojio na Croatia Rallyju. Najviše bodova (21) na ovogodišnjem Croatia Rallyju osvojio je Sebastien Ogier. No Francuzu je ovo bio tek drugi nastup ove sezone pa je s 45 bodova na petom mjestu. U momčadskoj konkurenciji vodeća Toyota ima 176 bodova, samo sedam više od drugoplasiranog Hyundaija. Treći je Ford s 96 bodova. Zanimljivo je da je Toyota slavila sva četiri puta na hrvatskim cestama.

Sljedeća stanica Svjetskog prvenstva u reliju je Portugal, a to natjecanje po portugalskim makadamskim cestama na rasporedu je od 9. do 12. svibnja.

 
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar barba_arba
barba_arba
08:54 22.04.2024.

Pehist je po hervacki valjda pegula

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije