Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORMULA 1

Lewis Hamilton najbrži u kvalifikacijama za VN Belgije

Lewis Hamilton
Reuters/PIXSELL
22.08.2015.
u 16:29

U prvim pokušajima treće kvalifikacijske runde Mercedesi su ponovno bili dominantni. Lewis Hamilton je imao veliku prednost u odnosu na Rosberga, ali i na Bottasa i Massu na trećoj i četvrtoj poziciji.

Lewis Hamilton je osvojio najbolju startnu poziciju za sutrašnju (14 sati) VN Belgije na Spa-Francorchampsu, piše GP1.hr. Drugi je bio njegov timski kolega Nico Rosberg, a do trećeg mjesta je došao Valtteri Bottas u Williamsu.

Na brzom Spa je ponovno do izražaja došla snažna i najkonkurentnija pogonska jedinica na gridu. Od 10 vozača u trećoj kvalifikacijskoj rundi, Mercedesove pogonske jedinice nemaju jedino Ricciardo na šestom te Vettel i Sainz na posljednja dva mjesta.

Q1

Mercedesovi vozači su na prime gumama odvozili najbrža vremena prve kvalifikacijske runde. Očekivano, ispala su dva bolida Manor Marussije, a pridružili su im se McLarenovi vozači te Sauberov Felipe Nasr. Jenson Button je ovoga puta bio pola sekunde brži od timskog kolege Fernanda Alonsa, ali od prolaza u Q2 ga je dijelila jedna sekunda, dok je Nasra samo jedna desetinka dijelila od druge runde kvalifikacija. Iz posljednjeg reda će sutra startati Button i Alonso, koji zbog višestrukih promjena raznih komponenti pogonske jedinice kombinirano odrađuju kaznu od 105 mjesta.

Q2

U drugoj kvalifikacijskoj rundi smo nakon samo par minuta ostali bez Kimija Raikkonena. Suci su pokazali crvenu zastavu kada je Ferrarijev SF15-T ostao zaglavljen u petoj brzini, a Finac je uz neobične zvukove stražnjeg kraja morao parkirati svoj bolid pokraj staze. Momčad je ubrzo obznanila da je pad tlaka ulja uzrok ovog kvara. Kimi će sutrašnju utrku startati s 14. mjesta zbog kazne za Maxa Verstappena.

Akcija na Spa-Francorchampsu je ubrzo nastavljena, a nakon kraćeg zatišja, većina vozača je u posljednjim minuta izašla na stazu. Max Verstappen je imao manje probleme s motorom u Q1 pa je odlučio ne izlaziti na stazu i uštedjeti gume za sutrašnju utrku; mladi Nizozemac mora odraditi kaznu od 10 mjesta zbog jučerašnje promjene motora pa će VN Belgije startati s 18. mjesta.

Osim Raikkonena i Verstappena, u Q2 su još ispali Ericsson, Kvjat i Hulkenberg. Nijemac je u svom brzom krugu napravio pogrešku u prvom zavoju, koja ga je vjerojatno koštala prolaza u posljednju rundu kvalifikacija.

Q3

U prvim pokušajima treće kvalifikacijske runde Mercedesi su ponovno bili dominantni. Lewis Hamilton je imao veliku prednost u odnosu na Rosberga, ali i na Bottasa i Massu na trećoj i četvrtoj poziciji. Ricciardo je bio peti, Vettel šesti, a Lotusovi vozači na sedmom i osmom mjestu.

Stvari su se ipak promijenile pred sam kraj. Lewis Hamilton je popravio svoje vrijeme, koje je na kraju iznosilo 1:47.197 te je bio skoro pola sekunde brži od svog timskog kolege Rosberga. Nijemac ove sezone ne može parirati snažnom Hamiltonu; Britanac je do ove utrke osvojio deset pole positiona te si je već sada osigurao malu pobjedu kada je riječ o kvalifikacijskim duelima, u kojima je prošle godine bio slabiji od Rosberga. Aktualni svjetski prvak sada vodi 10:1.

Stvari su se promijenile iza leđa Mercedesovih vozača. Valtteri Bottas je došao do trećeg mjesta iako zaostatak iznosi velikih 1.3 sekunde. Odličan je bio Romain Grosjean koji je došao do četvrte pozicije, ali Francuz će sutra ipak startati kao deveti zbog promjene mjenjača i kazne od pet sekundi. Dobar je bio i Sergio Perez u Force Indiji, a Meksikanac će nakon pomicanja Grosjeana u sutrašnju utrku krenuti s odličnog četvrtog mjesta. Šesti je bio Daniel Ricciardo u Red Bullu, sedmi Felipe Massa u drugom Williamsu, a osmi Pastor Maldonado u drugom Lotusu. Sebastian Vettel je u svom Ferrariju bio tek deveti, a najsporije vrijeme je u posljednjem i jedinom pokušaju ostvario Carlos Sainz u Toro Rossu. Španjolac je bio dvije i pol sekunde sporiji od Lewisa Hamiltona na pole positionu.

>> Više o F1 čitajte na GP1.hr

>> Nico Rosberg najbrži na drugom slobodnom treningu u Belgiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije