Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineska inovacija

'Zemljozračnim autobusom' vozit će se 1200 putnika iznad automobila

autobus
Foto: screenshot/youtube
28.05.2016.
u 07:30

Riječ je o golemom autobusu koji se kreće tračnicama postavljenima na rubove ulica. Ispod njega mogu prolaziti automobili

Kina je, izgleda, našla način kako smanjiti količinu smoga iznad svojih ulica. Riječ je o, slobodnim prijevodom – “zemljozračnom autobusu” koji gradi kompanija Transit Explore Bus, a zvat će se Transit Elevated Bus. Testirat će ga se u Zhengzhou krajem srpnja ili u kolovozu, kako navode kineski mediji.

Prema tome, moglo bi se dogoditi da se Kinezi ovim izumom voze već do kraja godine. Sustav se već mogao razgledati na 19. China Beijing International High-Tech Expou u nedjelju. Kada se kaže da je riječ o busu, dakako, to treba shvatiti u prenesenom smislu jer riječ je o busu koji se kreće tračnicama postavljenima na rubove prometnica i to maksimalnom brzinom od 60 km/h, a pogoni se strujom. Dugačak je 60 metara, širok osam metara i ispod njega mogu proći sva vozila niža od dva metra. Ono što posebno fascinira, a nadamo se da je istina, jest njegov kapacitet. Ovaj “šinobus” može primiti čak 1200 putnika, kao 20 konvencionalnih autobusa. Nevjerojatno! I nije to, zapravo, neka novotarija jer ideja se pojavila još 2010. godine i vrlo je jasna – automobili bi se kretali ispod sustava pa bi se bez gubljenja prostora zapravo dobio veći promet putnika.

Bolje je uvesti nešto ovakvo, što se može kretati postojećim prometnicama, nego kopati strukture za podzemne željeznice. I zbog toga će cijena ovakvog sustava biti oko 60 posto niža od podzemnih željeznica. Zagušenost kineskih ulica ovim će se sustavom, ako zaživi, smanjiti 30 posto. Ušteda bi bila oko 800 tona goriva godišnje, a što je još važnije, na ulicama bi bilo 2500 tona ugljikova dioksida manje. Navodi se i da bi, osim što bi bilo jeftinije, održavanje bilo daleko jednostavnije od održavanja podzemne željeznice. Nadamo se da će i karta pojeftiniti!

>>Suvremeni nagibni vlakovi uskoro će povezivati Sarajevo i Zagreb

Ključne riječi

Komentara 7

AS
ASERAGUD
09:50 28.05.2016.

Kina svakim danom sve više iznenađuje, razvija se munjevito i posmatra sa strane.

MI
miso
09:38 28.05.2016.

Bravo za slobodne ideje! Čestitam!

YN
yes_no
10:23 28.05.2016.

Ova ideja stara je par godina i sada se ide u realizaciju. Odite na YT i vidjeti će te da funkcionira sasvim ok. U velikim kineskim gradovima ne vise žice struje po ulicama a prometne ulice su ogromne tako da okretanje nije u smislu zagrebačke remize i sl. već se kruži gradom ili kvartom kao u podzemnoj. Bravo za inovaciju kinezima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije