Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI PROPISI

Kad voziš, ne drži mobitel na uhu

mobitel
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
19.04.2014.
u 10:30

Uporaba mobitela bez hands-free uređaja tijekom vožnje kažnjiva je u svim europskim zemljama

Uporaba mobitela tijekom vožnje u svim je europskim zemljama kažnjiva, jer je dokazano da slanje SMS poruka, ali i razgovaranje mobitelom bez uporabe hands-free uređaja, u većoj mjeri narušava vozačevu sposobnost koncentriranja na promet. Sposobnost je koncentracije manja, a samim time dulje je i vrijeme potrebno za reakciju vozača i onda kada vozač razgovara uz hands-free uređaj, ali takva uporaba mobilnog telefona u većini zemalja ipak nije zabranjena. Istraživanja su, naime, pokazala, da hands-free uređaji i opcije glasovnog biranja brojeva uklanjaju ometanja fizičke prirode jer vozač uređaj ne mora uzeti u ruku i ne treba gledati u njega, ali i dalje dok telefonira ne razmišlja o vožnji nego o temi razgovora.

Kazne se od zemlje do zemlje bitno razlikuju, što je razumljivo jer se i standard građana razlikuje. Najnižu kaznu za uporabu mobitela tijekom vožnje plaćaju vozači koje u tom prekršaju policajci uhvate na području Mađarske ili Češke. U Mađarskoj je propisana kazna od 36, a u Češkoj od 38 eura. No, možete proći i skuplje jer gornja je granica u Mađarskoj 78, a u Češkoj 95 eura. Najnižu jedinstvenu kaznu za vozače koji telefoniraju tijekom vožnje ima Njemačka, u kojoj kazna iznosi 40 eura. Deset eura više nemarnom će i razgovorljivom vozaču naplatiti prometni policajci u nama susjednoj Austriji. U Sloveniji je isti prekršaj “težak” 120 eura. Kazna u francuskoj iznosi 135 eura, a 155 eura kazne propisano je talijanskim zakonodavstvom. S obzirom na jako loš standard u toj zemlji, iznenađuje podatak o propisanih 100 eura kazne za uporabu mobilnog telefona tijekom vožnje u Grčkoj. Najveća kazna ipak je propisana u Španjolskoj, gdje zbog telefoniranja tijekom vožnje možete ostati bez 200 do 300 eura. U usporedbi s tim iznosima, hrvatska kazna od 500 kuna ili 65,33 eura čini se niskom.

U svakom slučaju nije zanemariva realna opasnost od izazivanja prometne nesreće, kao što nisu zanemarive ni kazne. Ako ipak zgriješite na cesti, nije u svim zemljama jednak ni princip naplate kazni. Dok se u pojedinim zemljama za plaćanje kazne za prometni prekršaj na licu mjesta odobrava popust, primjerice 50 posto u Sloveniji i 30 posto u Španjolskoj, u nekima veću kaznu ne možete platiti prometnom policajcu. U Austriji policija može na mjestu naplatiti kaznu do 50 eura, a za veću kaznu vozač ostavlja depozit te preostali iznos uplaćuje na pošti ili u banci. U Njemačkoj se kazne mogu platiti na licu mjesta. U Francuskoj se plaća u banci, a u Bugarskoj i Mađarskoj putem uplatnice.

>> Nakon ovoga više nikada nećete tipkati SMS dok vozite

>> Zagrepčanin nije bio vezan, razgovarao na mobitel i 'nagazio' 204 km/h

Komentara 1

OF
oficir69
14:25 19.04.2014.

tako i treba,kazniti sve,političare,fizičke,pravne,vojsku ,policiju,nek si kupe slušalice blutut,ovasko umanjuju sigurnost,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije