Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužbe za kršenje izbornih prava

Suverenist u dramatičnoj objavi: 'Za mene nije glasala moja supruga, a nisam ni ja! Tako kaže DIP'

Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Kaznenog zakona
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.04.2024.
u 21:36

Ako se ne omogući transparentan pregled glasačkih listića, bit ću prisiljen poduzeti pravne korake protiv svih uključenih u izborni proces, počevši od biračkog odbora podizanjem kaznene prijave, naveo je Marko Milanović Litre

Marko Milanović Litre, kandidat na listi Mosta i Hrvatskih suverenista, požalio se na Facebooku kako je na biračkom mjestu u zagrebačkom Španskom došlo do "očitog kršenja izbornih prava". Kako je opisao, na biračkom mjestu nije dobio niti jedan glas iako je i sam glasao za sebe. Uz to, njegova supruga te prijatelji i susjedu kazali su kako su za njega glasali. Zatražio je uvid u glasačke listiće s biračkog mjesta od DIP-a, a objavio je i što su mu odgovorili. Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti: 

- Na biračkom mjestu 151. ŠPANSKO JUG, OŠ TITUŠA BREZOVAČKOG, došlo je do očitog kršenja izbornih prava. Moj osobni glas, koji sam dao sebi, nije zabilježen. Nije zabilježen niti glas moje supruge, ni desetak susjeda i prijatelja koji su mi rekli da su mi povjerili svoje glasove (od kojih mi je nekolicina poslala i fotografije ispravno popunjenih listića prije predaje). Naravno ja ne mogu kategorički tvrditi da je itko od njih glasao za mene kao ni to jesu li predali ispravno ispunjene glasačke listiće, ali ono što mogu sa stopostotnom sigurnošću tvrditi jest da sam ja ispunio glasački listić ispravno i takvog ga ubacio u glasačku kutiju. A predsjednik biračkog odbora, kada je upitan o ovome, samo je bahato odgovorio: 'Pa šta je sad njemu bitan taj jedan glas.' Pa nije u pitanju samo taj jedan glas! Razmislite o mogućim posljedicama ako je u svakom od preko 200 biračkih odbora u VI. izbornoj jedinici u Zagrebu 'samo' jedan glas ukraden. To su stotine glasova! Na razini Hrvatske tisuće i tisuće. Sjetimo se primjera Generala Glasnovića, koji je izgubio mjesto u Saboru za samo 11 glasova. Možete li zamisliti razmjere ovakvog problema?

Ovdje se ne radi o meni ni o jednom glasu više ili manje. Ovo je problem svakog kandidata i svakog birača u ovoj zaokupiranoj državi. Kada se glasovi ne broje kako treba, 'Vlast proizlazi iz naroda' postaje prazna fraza. Jutros sam zatražio hitan i transparentan uvid u glasačke listiće s navedenog biračkog mjesta od DIP-a, na što su mi odgovorili "da rezultat sa zapisnika o radu biračkog odbora odgovara rezultatu koji je objavljen na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva". Ako se ne omogući transparentan pregled glasačkih listića, bit ću prisiljen poduzeti pravne korake protiv svih uključenih u izborni proces, počevši od biračkog odbora podizanjem kaznene prijave. Pozivam i vas, da ne šutite! Provjerite na izbori.hr je li vaš glas pravilno zabilježen bez obzira kome ste dali svoj glas. Ovo je borba za našu demokraciju, za transparentnost i za pravdu. Ne dopustite da prešućivanjem i ignoriranjem gaze po nama! - napisao je Marko Milanović Litre. 

VEZANI ČLANCI:

Objavio je i e-mail koji mu je poslalo Državno izborno povjerenstvo, a u kojem stoji kako je, uvidom u zapisnik, utvrđeno da rezultat odgovara rezultatu koji je objavljen na mrežnim stranicama DIP-a. 

- Zapisnik o radu biračkog odbora potpisan je od strane 9 članova biračkog odbora, od kojih su predsjednik i zamjenik predsjednika biračkog odbora nestranačke osobe, dok su članove i zamjenike članova predložile većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora u trenutku raspuštanja. Uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora utvrđeno je da na zapisniku nisu konstatirane primjedbe. Zapisnik o radu biračkog odbora ima, kao takav, snagu javne isprave, koje stajalište je u više navrata zauzimao i Ustavni sud Republike Hrvatske u svojim odlukama - napisao mu je DIP te dodao kako je rok za ulaganje prigovora istekao 21. travnja. 

 

GALERIJA Nisu svi ministri jednako popularni: Evo koliko su glasova dobili na izborima
Zagreb: Sabor raspravlja o izmjenama Kaznenog zakona
1/18

Komentara 31

CS
csesce123
03:43 27.04.2024.

Posebno biralište koje smo gledali na TV-u s najvećom gužvom, Zagreb, Varšavska 18, OŠ J.J.Strossmayera, posebna biračka mjesta 014-027 (bez 015) gdje glasaju osobe koje nemaju prebivalište u gradu Zagrebu rezultat je totalno čudan i sumnjiv. Osobe iz drugih krajeva HR, bez prebivališta u Zagrebu izabrale su u velikoj većini Muzemo i SDP. Čudno i totalno suprotno od onoga kako se inače bira u krajevima iz kojih dolaze. Od ukupnog broja ispravnih, važećih listića 13820, Muzemo+SDP su dobili 8127 (58.9%), sam Muzemo 4733 (34.3%), SDP 3394 (24.6 %) dok HDZ 1975 (14.3%), Most 1028 (7.4%), Dp 641 (4.6%)... Za rezultat kakav je Muzemo ostvario u toj jednoj školi strankama slične snage Most i DP potrebno je najmanje 15 škola sa 75 biračkih mjesta. Muzemo je u toj školi u Zagrebu pobijedio baš u svih 10 izbornih jedinica, a gledano po biračkim mjestima Muzemo je dobio rekordan broj glasova u odnosu na baš sva druga biračka mjesta u RH. Više glasova je dobio u toj školi u Zg na 2 posebna biračka mjesta 18,19 (Bm za 5. izbornu) nego u prosjeku na 100 normalnih biračkih mjesta u 5. izbornoj jedinici. Još sumnjivije je kad se pogleda kako su glasali po svojim izbornim jedinicama.

LI
liberta
06:16 27.04.2024.

Kaj u Španskom pobijedio SDP? Oni neznaju brojati, sve sami sociolozi, Političke nauke, pravnici, filozofski, kulturnjaci. Oni trebaju vladati da bi sitnozuba stoka radila za njih.

Avatar nisam..robot
nisam..robot
08:06 27.04.2024.

To se mora detaljno istražiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije